Herwig Reynaert
Herwig Reynaert
Professor UGent
Opinie

12/10/17 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:41

Electorale boksmatchen tussen kandidaat-burgemeesters kunnen we missen als kiespijn

Moet een burgemeester in de toekomst rechtstreeks verkozen worden? Professor Herwig Reynaert gaat na of dat een goed idee is en wat daarvan de gevolgen zouden kunnen zijn.

De lokale verkiezingsstorm is in aantocht. Straks zal er in verschillende gemeenten politieke heisa zijn over de coalitievorming. Sommige partijen en personen zullen immers uit de boot vallen. Ook stemmenkampioenen die hoopten op de burgemeesterssjerp, zullen het vlaggen hebben. Vraag het maar aan Stefaan De Clerck en de CD&V in Kortrijk. In 2012 werd hij er, ondanks het hoogste aantal voorkeurstemmen, door Vincent Van Quickenborne uitgeknikkerd. Ook o.a. Luc Vannieuwenhuyze uit Tielt weet er alles van. Het meeste aantal voorkeurstemmen hebben, is geen garantie voor de sjerp. Er wordt een meerderheid gevormd en hieruit komt de burgemeester. Zo wist in Ichtegem Karl Bonny de sjerp te behouden ondanks het feit dat hij niet de meeste voorkeurstemmen behaalde. Die eer was weggelegd voor Jan Bekaert. De burgemeester verkiezen we nu eenmaal niet rechtstreeks.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!