Eerste vrouwelijke voorzitter ooit voor N-VA Brugge

Anne Claeys: "De Brugse kiezers hebben ons een signaal gegeven. (foto TVH)
Stefan Vankerkhoven

Voor het eerst in zijn geschiedenis koos N-VA Brugge een vrouw tot voorzitter: “Onze leden hebben gekozen voor vernieuwing, ik trek kordaat een lijn onder het verleden”, zegt Anne Claeys vol vuur.

Anne Claeys is geboren en getogen in Brugge. Deze plusmama groeide op in Assebroek, volbracht haar humaniora in de Jozefienen, studeerde boekhouden aan het HTI in Sint-Michiels en woont nu in Sint-Andries. Na jaren de boekhouding voor de Brugse diepvries discount Aronde gedaan te hebben, werkt zij sinds januari 2006 op de griffie van het Brussels parlement.

Ze leidt er de dienst financiën en personeel voor de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, die over de partijgrenzen heen de 17 Vlaamse volksvertegenwoordigers in het Brussels parlement groepeert.

Kreeg u het Vlaams-Nationalisme met de paplepel?

“Neen! Pas sinds ik in het Brussels politieke milieu werk, ben ik mij beginnen interesseren in die wereld. Ik volg sinds 2006 het politiek spel vanop de eerste rij en het boeit mij mateloos. Dat ik ooit voor N-VA zou kiezen, was logisch. Ik sta volledig achter het programma van die partij.”

Er is geen sprake van een leegloop bij N-VA Brugge Anne Claeys

“De Vlaamse reflex is altijd in mij aanwezig geweest en die is versterkt door in Brussel te werken. Ik heb anderhalf jaar in Brussel gewoond. Als statement sprak ik iedereen altijd eerst in het Nederlands aan. Niet omdat ik anti-Franstalig ben, het gaat mij om wederzijds respect. De wil van veel Franstalige Brusselaars was er vaak ook om in het Nederlands te antwoorden, ook al waren sommigen beschaamd voor hun gebrekkige kennis van onze taal. Als je hen aanmoedigt, doen ze het!”

U bent wel nieuw in de politiek?

“Ja. Toen ik de kans kreeg om in oktober 2018 op de N-VA-lijst te staan en deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, heb ik die met beide handen gegrepen. Ik heb samen met Toon Van Moerbeke veel huisbezoeken gedaan, luisteren naar de noden van de Bruggelingen motiveerde mij. Ik wou iets doen voor mijn stadsgenoten, dat wil ik trouwens nu ook nog.”

Hoe verliep de stap naar het voorzitterschap na de verkiezingsnederlaag?

“Ik wou na de verkiezingen betrokken blijven bij de partij en werd lid van de Groot-Brugse Raad. Vrienden zeiden mij dat ik mij kandidaat moest stellen voor het voorzitterschap. Zelf had ik daar voordien nog nooit bij stilgestaan, omdat ik geen enkele ervaring had op dat vlak. Kort voor de deadline heb ik het toch gedaan, nadat ik die kandidatuur eerst even afgetoetst had met mijn man én met de griffier van de Raad. Er waren vier kandidaten voor het voorzitterschap en er waren drie stemmingen nodig voordat een kandidaat de meerderheid van de stemmen behaalde. Voor het eerst is een vrouw voorzitter, dat is een hele eer!”

Hoe groot is de leegloop bij N-VA na de verkiezingen?

“Van een leegloop is geen sprake. Een aantal mensen zijn om verschillende redenen vertrokken. Maar een groot deel van het bestuur is herkozen, daarnaast verwelkomen we een aantal nieuwe bestuursleden. Een nederlaag lijden is nooit leuk, want veel mensen hebben zich keihard ingezet voor de verkiezingen. Dat leidt begrijpelijkerwijze tot grote ontgoocheling. Maar de kiezer beslist en die heeft altijd gelijk. Tegelijkertijd hebben de Bruggelingen ons een signaal gegeven. We moeten als partij hierop een passend antwoord geven.”

Welk signaal?

“We moeten beter aanvoelen wat de Bruggelingen beroert. Veiligheid in al zijn facetten lijkt mij een belangrijk thema. Bovendien moeten wij luisteren naar de noden van onze handelaars en ondernemers, die de motor zijn van onze samenleving. Onze verkozen mandatarissen wachten vol ongeduld op het beleidsplan van het nieuwe stadsbestuur en zijn van plan kritische maar constructieve oppositie te voeren in het belang van de Bruggelingen.”

Sommigen achten Pol Van Den Driessche verantwoordelijk voor de nederlaag.

“Die redenering is te kort door de bocht. N-VA verloor ook in andere West-Vlaamse steden. Pol is verkozen en zal zijn werk doen in Brugge. Hij heeft zelf beslist om nationaal verjonging en vernieuwing een kans te geven. Pol staat ten dienste van onze kandidaten én van de partij, met zijn groot politiek inzicht en communicatieve vaardigheden. Ik kijk enkel naar de toekomst en trek een lijn onder het verleden. Ik ben onervaren als voorzitter, maar heb Patrick Daels als ondervoorzitter naast mij. Die is 17 jaar actief bij N-VA. Maar ik ben niemands marionet. Ons signaal is duidelijk: vernieuwing met respect voor ervaring. Samen willen we onze verjongde ploeg smeden tot een hechte en enthousiaste groep. Binnen de Groot-Brugse Raad is alles bespreekbaar, maar op het einde moeten we de rangen sluiten en staan we als één groep voor de Bruggelingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier