“Eén glas is er één te veel”

Redactie KW

Met 54 nieuwjaarsrecepties en drie kerstboomverbrandingen bekroont schepen voor Personeel en Tewerkstellingsbeleid Minou Esquenet (CD&V) zich tot dé receptiekampioen in Brugge. In schril contrast hiermee staan de twee misschien drie recepties die Kamerlid An Capoen (N-VA) deze maand aandoet. Wij brachten deze twee Brugse politica’s samen om het glas te heffen op het nieuwe jaar. Niet met champagne, wel met plat water!

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier ‘De Receptiekampioen’.

Naar hoeveel nieuwjaarsrecepties gaat u deze maand?

An Capoen (35): “Twee, van mijn partij N-VA. Misschien nog een derde, de receptie van het Veurns ziekenhuis, waar ik als arts werk.”

Minou Esquenet : “54 recepties en drie kerstboomverbrandingen.”

Waarom gaat u naar zo weinig/zoveel recepties?

An Capoen: “Het is zo gegroeid. Ik was in 2014 eerder onverwacht verkozen in de Kamer en was pas bevallen van mijn tweede zoon. Tijdens het eerste ‘receptieseizoen’ gaf ik nog borstvoeding en was ik nog op zoek naar een evenwicht tussen gezin, werk, parlement en extra opdrachten in de weekends en ‘s avonds. Bijgevolg heb ik mij geconcentreerd op het feitelijke werk en heb ik die extra’s aan mij laten voorbijgaan. Mijn oudste zoon heeft wat gezondheidsproblemen en vraagt om zoveel mogelijk thuis te zijn in de weekends en ‘s avonds, dus krijg ik het maar moeilijk over mijn hart om hem achter te laten om recepties af te schuimen. Ik probeer mij te beperken tot die waar ik niet mag ontbreken.”

Minou Esquenet: “Een politicus moet tussen de mensen zijn, daar waar dingen gebeuren en vragen leven. Een viering van het nieuwe jaar is een ideale gelegenheid om van vele mensen te horen wat hen bezig houdt. Daarnaast beschouw ik het als een eer uitgenodigd te worden, mensen willen je erbij hebben wanneer ze de plannen van hun organisatie voor het nieuwe jaar uit de doeken doen.”

Hoeveel en wat drinkt u op een receptie?

An Capoen : “Ik drink zo goed als nooit alcohol. Bijgevolg hou ik het op een of twee glaasjes plat water of een fruitsapje.”

“Niemand heeft iets aan een beschonken politicus”

Minou Esquenet: “Vorig jaar deed ik samen met collega Franky Demon mee aan Tournée Minerale tijdens de maand februari. Dit jaar zijn we samen begonnen in januari en drinken we op alle nieuwjaarsrecepties water of cola zero voor de afwisseling. Anders zou ik het niet volhouden 54 recepties te doen in vier weken tijd. Soms zijn het er vijf op één dag! Zelfs één glaasje wijn per receptie is er één teveel. Niemand heeft een boodschap aan een beschonken politicus. Ik probeer ook op te letten wat ik eet, om mijn lijn te bewaken. Water drinken en niet teveel eten, belangrijk om scherp te blijven op alle vlakken….”

Is het contact met de burger op recepties belangrijk?

An Capoen :” Ik moet mijn contacten elders zoeken en ben actief op de sociale media. Ik werk nog enkele dagen per week in het ziekenhuis als anatoom patholoog. Die dagen eet ik in de cafetaria, samen met wie naast mij komt zitten. Dat kan een collega zijn, maar evengoed een verpleegster, vroedvrouw of kinesist. Middenkader en directie weten mij te vinden om bepaalde zaken te bespreken. Iedereen in het ziekenhuis weet dat ze mij voor politieke zaken mogen opbellen en dat ik steeds een gaatje zoek om hun problemen te bespreken. Ook aan de schoolpoort kan het interessant zijn om je oor te luisteren te leggen. Ik sta erop om iedere ochtend mijn kinderen zelf naar school te brengen. Dat zorgt voor een goede routine en ik hoor grieven van andere ouders.”

Minou Esquenet: “Je komt op een receptie heel veel mensen tegen op korte tijd, in een ongedwongen sfeer. Dat is drempelverlagend, en kan voor sommigen net het duwtje zijn dat ze nodig hebben om een politicus aan te spreken.

Hoe groot is het belang van netwerken?

An Capoen: “Hoe dichter je bij het lokaal niveau staat, hoe belangrijker. Momenteel heb ik geen lokaal mandaat, dus denk ik dat de Bruggeling het mij vergeeft dat ik niet alle recepties afschuim. Misschien moet ik in de toekomst mijn agenda herbekijken.”

Minou Esquenet: “Het belang van een groot netwerk kan niet overschat worden. Ik heb in de voorbije jaren, ook op het kabinet van Hilde Crevits, een vrij groot persoonlijk netwerk opgebouwd van vertrouwelingen die voor mij een klankbord zijn. Ik kan verschillende mensen bellen om een idee af te toetsen. Daarnaast is een netwerk ook interessant om mensen bij elkaar te brengen, vaak is dat al een oplossing voor veel problemen.”

“Ik moet mijn contacten elders zoeken”