Dure gemeenten zijn niet altijd de beste dienstverleners

14/09/18 om 07:15 - Bijgewerkt op 13/09/18 om 13:30

Een ruimverdienend gezin met een behoorlijke woning betaalt het meest gemeentebelastingen in Mesen, het minst in Knokke-Heist. Het verschil is niet gering: het kan oplopen tot 2.000 euro, al naargelang de inkomsten en de soort woonst. Het is niet dat ze in Knokke-Heist minder service leveren dan in Mesen, integendeel: zo'n 86 procent van de inwoners van Knokke-Heist is tevreden over de gemeentelijke dienstverlening. Dat is anders in Diksmuide bijvoorbeeld: daar wordt ook heel veel belasting betaald, maar daar is maar twee derde van de bevolking tevreden over de service van de stad.

Op de grafieken in dit artikel brachten we in kaart wat een modaal gezin aan gemeentelijke belastingen betaalt in 2016 (bron: De Tijd, 2017). De verschillen zijn frappant. Maar... vergelijken is moeilijk én niet zonder gevaar. Wie in stad woont, betaalt doorgaans meer, maar krijgt ook een ruimere service van zijn stad. Er is vaak veel meer dienstverlening binnen handbereik. Maar gek genoeg - en daarvoor verwijzen we naar de tweede kaart - levert dat niet altijd meer tevredenheid over de dienstverlening op. Op dat vlak scoren de centrumsteden over het algemeen vrij laag.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!