Dries Braeye (32) is nieuwe algemeen directeur van Houthulst

© TG
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De gemeenteraad van Houthulst keurde donderdagavond de aanstelling goed van de nieuwe algemeen directeur. Nadat de vorige gemeentesecretaris van Houthulst Jocelyn Schacht met pensioen ging, trad de gewezen OCMW-secretaris Bernard Deweerdt op als waarnemend algemeen directeur. Met de aanstelling van Dries Braeye is er nu dus een volwaardige, statutaire algemeen directeur in Houthulst.

De 32-jarige Dries Braeye is afkomstig van en woont in Roeselare. Hij is niet getrouwd maar heeft wel een zoontje Julius van 2,5 jaar. “Momenteel werk ik nog voor de Woonwinkel, een intergemeentelijke samenwerking in het Brugse”, zegt Dries, die eerst Maatschappelijk Werk studeerde en daarna nog een manama Public Management in AMS Antwerpen. “Ik was op zoek naar een meer generieke job, waarbij verschillende beleidsdomeinen aan bod komen. Aangezien ik nu enkele met woonbeleid bezig ben, sprak het me wel aan om de verschillende sectoren te kennen. Aangezien ik de opleiding Public Management volgde, is dat wel een prikkel om daar effectief iets mee te doen. Ik vind het zelf belangrijk om in de publieke sector te werken. Een organisatie vorm kunnen geven is wel iets dat mij boeit.”

Lange selectie

De aanstelling door de gemeenteraad is het eindpunt van een lange selectieprocedure. “Het heeft inderdaad wat voeten in de aarde gehad“, zegt Dries Braeye, die als hobby’s duiken en motorrijden heeft. “Eerst een schriftelijk examen, dan een mondeling examen, een assessment, een gesprek… Ik ben dan ook heel blij dat ze voor mij gekozen hebben. Houthulst ken ik wel een klein beetje door als Roeselarenaar hier enkele keren te passeren, maar de echte couleur local moet ik nog leren kennen.”

Veel kandidaten

Ook burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) is tevreden dat de gemeente een opvolger voor Jocelyn Schacht beet heeft. “Er waren veel kandidaten, maar Dries was de enige die slaagde“, vertelt Joris Hindryckx. “De taak van algemeen directeur is tweeledig: ten eerste is hij onafhankelijke deskundige tegenover het bestuur, die raad moet geven en de wettelijkheid garandeert van alle beslissingen. Intern is de algemeen directeur het hoofd van het personeel. Wij hebben hier in Houthulst een beetje de slechte gewoonte om zelf rechtstreeks diensten aan te sturen vanuit het schepencollege. De grote uitdaging van de nieuwe algemeen directeur wordt dus de organisatie van de gemeente om te turnen naar een moderner iets.”

Dat de nieuwe algemeen directeur nog relatief jong is, ziet de burgemeester als een voordeel. “Gevormde mensen zijn ook soms misvormde mensen“, zegt Joris Hindryckx. “Een jongere algemeen directeur moet nog groeien en zal wellicht meegroeien met de gemeente.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier