Dorpskern Beselare blijft de gemoederen beroeren

Zo ziet het marktplein er nu (nog) uit. © ZB
Redactie KW

De gemeente Zonnebeke kocht de voorbije jaren een aantal gronden in het centrum van Beselare en plant een dorpskernvernieuwing. N-VA beschuldigt de burgemeester van belangenvermenging in het project en stelt dat na het verdwijnen van o.a. het oud-gemeentehuis en de pastorie het hart van Beselare zal verdwijnen. Burgemeester Dirk Sioen reageert dat de aankoop goedgekeurd werd toen hij nog geen burgemeester was en dat het project de plek net zal opwaarderen.

“Burgemeester Dirk Sioen verkocht twee panden aan de gemeente en dat is onethisch en wettelijk verboden. Om dat allemaal te omzeilen, verkocht hij eerst aan het OCMW en daarna werd dat door de gemeente gekocht. Amateurisch en onethisch”, aldus N-VA-lijsttrekker Koen Descheemaeker.

Burgemeester Dirk Sioen reageert: “Ik word ten onrechte aan de schandpaal genageld. De aankoop van deze eigendommen werd al in mei 2013 goedgekeurd in de OCMW-raad. Toen was ik nog geen burgemeester. Er is vandaag geen enkele verbodsbepaling over de verkoop van een onroerend goed tussen enerzijds een schepen, die geen OCMW-voorzitter is, en het OCMW anderzijds.”

“Het OCMW kocht deze gronden om ze aan te sluiten bij het ruim inbreidingsproject dat het centrum sterk zal opwaarderen. De aankoop draagt zo bij tot de realisatie van de sociale doelstellingen. De verkoopprijs voor beide eigendommen samen bedroeg 220.000 euro. Dat bedrag ligt aanzienlijk onder de aankoopwaarde van 269.500 euro”, aldus de gemeente.

N-VA houdt echter voet bij stuk. “Dit is net wat we beweerden: de gemeente erkent dat het OCMW huizen gekocht heeft van de huidige burgemeester. Zoals we gemeld hebben kan een mandataris, zij het nu een burgemeester, schepen of gemeenteraadslid, geen huizen of andere goederen verkopen aan de gemeente zelf. Om dit te omzeilen, werden de panden verkocht aan het OCMW. Deze gronden komen nu samen met andere panden van de gemeente te koop in één project, wat nog eens de omzeilingstactiek onderstreept.”

Het dorp gaat gewoon plat als die plannen uitgevoerd worden

“De gemeente laat uitschijnen dat er verscheidene kandidaten zijn waarmee onderhandeld wordt. Dit is een flagrante leugen”, gaat Koen Descheemaeker verder. “Er wordt momenteel onderhandeld met één enkele kandidaat. De uitverkorene krijgt carte blanche en houdt helemaal geen rekening met het behoud van het erfgoed. Als de gemeente beweert dat er wel degelijk behoud van het erfgoed zal zijn, dat ze dan de plannen openbaar maakt, dan kan elke burger vaststellen in welke mate rekening gehouden wordt het erfgoed. Het dorp gaat gewoon plat als die plannen uitgevoerd worden. Schandelijk dat de gemeente de mensen blijft voorliegen”, aldus N-VA.

(NVZ – foto ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier