Dirk Gilliaert blijft aan boord als schepen onder burgemeester Dedecker

Voorzitter BCSD en schepen Dirk Gilliaert blijft ook aan boord van het nieuwe gemeentebestuur. "Het zou jammer geweest zijn, om na drie legislaturen onze taak op sociaal vlak niet te kunnen afwerken." (foto GKM)
Redactie KW

Als enige van het uittredende schepencollege die op zondag 14 oktober 2018 de Lijst Dedecker-tsunami wist te overleven, voelt de 59-jarige Dirk Gilliaert (CD&V) zich vandaag als een vis in het water in zijn vertrouwde functie als OCMW-voorzitter, evenwel nu met de nieuwe titel van schepen en voorzitter Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst van het OCMW. “We krijgen de kans om samen met de nieuwe ploeg het Welzijnshuis verder sterk uit te bouwen, en daar zijn we bijzonder blij mee. Iedereen is hier hartelijk welkom”, aldus Dirk Gilliaert.

Voor de CM-consulent zag het er na de overrompeling van Lijst Dedecker (LDD) aanvankelijk niet goed uit. “We moeten eerlijk toegeven, we dachten dat onze troeven uitgespeeld waren”, herinnert Dirk Gilliaert zich de situatie van oktober vorig jaar. “Drie legislaturen werkten we hard aan de uitwerking en verbetering van alle OCMW-diensten. We hadden heel wat neergezet en nog tal van plannen werden intussen al aangepakt. De absolute meerderheid van LDD was voor ons vernietigend. Tot Jean-Marie Dedecker ons aan boord van zijn immens schip hees, met de bedoeling het noeste werk van het OCMW, nu BCSD, verder te zetten. Een opluchting waarbij we onze dankbaarheid zullen omzetten in positieve realisaties. We zijn intussen een paar maanden verder en samen met de complete, nieuwe groep zitten we op het goede spoor. Middelkerke opnieuw op de toeristische en sociale kaart zetten is ons eerste streefdoel”, geeft schepen Dirk Gilliaert mee.

Sociale Diensten

De portefeuille van Dirk Gilliaert bevat naast het voorzitterschap van het BCSD van het OCMW onder andere nog de bevoegdheden als schepen van Sociale Zaken, Armoedebestrijding, Senioren, Volksgezondheid en, niet onbelangrijk, Huisvesting. “Inzake sociale dienstverlening staan we in tot het bijdragen van een menswaardig bestaan voor iedereen. Samen met onze maatschappelijke werkers zoeken we naar een oplossing inzake financiële hulpverlening, zeg maar leefloon, budgetbegeleiding, schuldbemiddeling en tal van mogelijke premies. Dan is er nog de Thuiszorg waarbij onze diensten instaan voor extra hulp aan huis zodat deze mensen langer thuis kunnen wonen. Hierbij denken we aan de poetsdienst, de karweidienst en warme maaltijden aan huis. Voeg daarbij nog de mogelijkheden van mantelzorgpremies, de eventuele stookolietoelage en tussenkomst voor gebruikers van oppashulp en je weet dat onze diensten elke dag de handen vol hebben.”

Het verheugt me dat de nieuwe ploeg met burgemeester Jean-Marie Dedecker er dezelfde visie op na houdt

“We mogen trots zijn dat we over bekwaam personeel beschikken. Het lokale dienstencentrum De Stille Meers staat elke dag open voor tal van activiteiten waarbij jong en minder jong welkom zijn. Het wijkrestaurant geeft de mogelijkheid om elke werkdag van warme maaltijden te genieten en voor wie het wenst, wacht ook nog de Welzijnswinkel Teddy Knuffel, een project van het Welzijnshuis om de kans te geven om op goedkope manier baby- en kinderkledij en speelgoed een nieuw leven te geven. Eveneens in het Welzijnshuis kunnen mensen tijdelijk gehuisvest worden als ze in een crisissituatie verkeren naar aanleiding van brand of relatieproblemen. Daarnaast beschikken we nog over diverse formules in het woon-zorgcentrum De Ril, het dagverzorgingscentrum De Sluze en het kortverblijf aan de Oostendelaan 139”, somt Dirk Gilliaert de mogelijkheden van zijn dienst op.

Inspraak en participatie zijn voor de voorzitter eveneens erg belangrijk. Heel wat belangrijke beleidsbeslissingen worden telkens ter advies voorgelegd aan de seniorenraad.

Kinderopvang

Voor heel wat diensten kan men terecht in het Welzijnshuis in de Sluisvaartstraat 17. Maar er is nog meer. “Momenteel liggen plannen op tafel om in de lege vleugel een kinderopvang, een crèche dus, uit te werken”, vertelt Dirk Gilliaert. “Dit project zouden we uitwerken in samenwerking met schepen Natacha Lejaeghere (LDD), want kinderopvang is een noodzaak voor de toekomst. We willen in Middelkerke werken aan een mix van jongere gezinnen in constructie met rijpere leeftijden. Zo kijken we uit op een gezonde bevolkingspiramide. Jonge gezinnen moeten tijdens hun dagtaak hun kroost in goede handen kunnen achterlaten in een compleet uitgeruste crèche. Het project kinderopvang kan een stimulans zijn om onze jongeren in Middelkerke te houden of jongelui aan te trekken om naar Middelkerke te komen wonen.”

Huisvesting

Een van de prioritaire doelstellingen is het woonbeleid, de sociale huisvesting en de concrete invulling hiervan. Voorzitter en schepen Dirk Gilliaert is formeel: “Het staat als een paal boven water dat we voor betaalbare huisvesting moeten zorgen. Hiervoor moeten we zoeken naar ideale verkavelingen, verspreid over Middelkerke en de deelgemeenten. De Zeelaan en de Prinsenvelddreef in Lombardsijde zijn intussen aangepakt. De inbreidingsprojecten in de Duinenweg, A.Vanwalleghemstraat en Ter Yde in Middelkerke zijn eveneens in uitvoering. Andere uitbreidingsprojecten zijn in bespreking.”

“Het verheugt me dat de nieuwe ploeg met burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) er dezelfde visie op na houdt en we met zijn allen aan eenzelfde koord trekken. We kijken nu ook graag uit naar de verdere afwerking van ons project van 60 betaalbare assistentiewoningen, hier in de Sluisvaartstraat op onze woon-zorgcampus, een project dat met eigen middelen wordt gebouwd. Indien alles goed verloopt; kunnen we deze eind volgend jaar in gebruik nemen. We mogen er trots op zijn.”

(Georges Keters)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier