Deputatie herneemt meteen dossier bedrijventerrein Reigersburg

Op deze plaats wil men in Ieper het bedrijventerrein Reigersburg ontwikkelen. © EF
Jos Remaut

Nadat de Raad van State eerder verrassend het Provinciale Ruimtelijke Uitvoeringsplan ‘Reigersburg’ in Ieper vernietigde, besliste de deputatie vandaag om het dossier meteen te hernemen, in de hoop dat eind 2019 het licht eindelijk op groen kan worden gezet voor het nieuwe bedrijventerrein.

Gedeputeerde Franky De Block (SP.A) verduidelijkte een en ander na een vraag van Kurt Ravyts (Vlaams Belang). Die gaf aan dat Raad van State blijkbaar is gevallen over het feit dat er in de voorbereiding van dit dossier alleen maar een milieuscreening is gebeurd, en niet de volledige procedure van de milieu-effectenrapportering. Op zich kan zo’n eenvoudige milieuscreening wel, maar volgens de Raad van State enkel voor dossiers op lokaal niveau, met een te verwachten beperkte milieuhinder. Maar het gaat hier wel om een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, en dat is een trapje hoger dan lokaal….

Kurt Ravyts wou dus weten hoe de provincie nu zal omgaan met dit nieuwe inzicht : niet alleen voor dit PRUP Reigersburg, maar ook voor andere provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen die eigenlijk plaatselijke situaties regelen.

“Ook wij hebben met verstomming kennis genomen van het arrest van de Raad van State, het is godgeklaagd“, pikte Franky De Block in. “Maar het is wat het is en het enige wat we kunnen doen, is het dossier helemaal hernemen, met aandacht voor de opmerkingen van de Raad van State. Op woensdag 14 februari hebben we al een eerste overleg gehad met Ruimte Vlaanderen rond de exacte definitie van het lokale, provinciale en Vlaamse niveau en wat dit precies inhoudt naar procedure van milieu-effectenrapportering. Morgen zitten we hieromtrent opnieuw samen met de Vlaamse overheid en haar juristen.”

“Ondertussen hebben we met de deputatie al beslist van een nieuw dossier op te starten. We zullen nu meteen al een nieuwe startnota laten opstellen, en het openbaar onderzoek hopen we in de periode mei-juni al te kunnen houden. Als alles meezit, kunnen we misschien eind 2019 wel landen, al zullen we door dit alles hoe dan ook twee jaar verloren hebben.”

Of er nog andere PRUP’s zijn die mogelijks in gevaar kunnen komen door de zienswijze van de Raad van State, kon Franky De Block nu nog niet meteen zeggen. “Ik stel voor dat we dit nader bekijken tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van de Tweede Commissie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier