Denis Fraeyman is kersvers schepen in Pittem: “Sociaal engagement is enorm belangrijk”

Denis Fraeyman krijgt de steun van zijn gezin: "Zij komen op de eerste plaats." We herkennen Denis met zijn vrouw Els Goeminne en v.l.n.r. hun zonen Emiel, Jules en Wies. © Jan
Redactie KW

Tijdens de installatievergadering van vrijdag 4 januari legde Denis Fraeyman (CD&V) de eed af als nieuwe schepen. Hij zette de eerste stappen in de politiek in 2000 en heeft dus al wat ervaring. We keken met hem al eens vooruit naar zijn nieuwe functie.

“Ik kan niet zeggen dat ik de politieke microbe van thuis uit meegekregen heb, want mijn ouders waren niet politiek actief, maar ik heb wel het engagement en de inzet voor anderen met de paplepel meegekregen”, steekt Denis van wal. “Ik ben zelf jarenlang leider geweest bij de Chiro en mijn ouders zijn ook vaak meegegaan als kookouder op kamp. Van in mijn jeugd ben ik dus gestimuleerd geweest om niet enkel met de hoop mee te lopen, maar mee de handen uit de mouwen te steken. Ook Els is jarenlang leidster in de Chiro geweest en dus werden deze waarden ook binnen ons gezin ingeburgerd. Zowel wijzelf als de kinderen zijn dus geen meelopers, maar willen het sociaal engagement uitdragen binnen datgene waar we mee bezig zijn. Deze waarden zijn ook van belang binnen de politiek. Daar is het belangrijk om voor iets te durven opkomen, zonder daarbij eigenbelang na te streven.”

Privé

Denis Fraeyman (47) is gehuwd met Els Goeminne (45) en woont in de Kerkstraat in Pittem. Hij is papa van Emiel (19), Wies (17) en Jules (13).

Opleiding en loopbaan

Denis studeerde industrieel ingenieur aan het PIH in Kortrijk. Tot vorig jaar werkte hij bij de firma Stow in Dottenijs, een speler op de markt van de rekkenbouw. Sinds enkele maanden werkt hij in Pittem als projectleider bij de firma Aquafontal.

Vrije tijd

Denis noemt zijn gezin ‘hobby nummer één’. Daarnaast houdt hij van fietsen en lopen en is hij actief in het verenigingsleven. Samen met Els is hij ook kookouder tijdens de kampen van de Chiro.

Nadat ik in mijn jeugd actief was binnen de jeugdbeweging en bij het voetbal, kwam ik later in het verenigingsleven terecht, waar ik lid was van onder andere KWB en ACV. Tegen die achtergrond werd mij in 2000 door de CD&V gevraagd of ik mij geen kandidaat wou stellen bij de verkiezingen. Ik besliste al vrij snel om mee op de kar te springen en werd ook meteen verkozen. Zo deed ik mijn intrede in de gemeenteraad. Zes jaar later werd ik opnieuw verkozen en kreeg ik opnieuw een zitje in de gemeenteraad. Alhoewel ik daar tevreden mee was, dacht ik toen al aan de stap naar het schepencollege.”

Je moet voor iets durven opkomen zonder eigenbelang na te streven

“In 2012 werd ik dan opnieuw verkozen, maar door interne verschuivingen was er geen schepenambt vrij en besloot ik, na rijp beraad, niet als raadslid te zetelen. Het feit dat Els op dat moment ook directeur van de Pittemse basisschool werd, heeft in die beslissing zeker een grote rol gespeeld. Het was voor haar een meer dan voltijdse job en ik wilde haar daar volop in steunen. Ik heb haar achter de schermen dan ook geholpen en ben in de zorg voor het gezin meer bijgesprongen.”

“Blij met mijn bevoegdheden”

Denis Fraeyman is tevreden over zijn bevoegdheden: “Eerst is er sport. Ik heb zelf nog een aantal jaar in het eerste elftal van Pittem gespeeld en nu speelt mijn zoon Emiel in de eerste ploeg. Sport is dus altijd een deel van mijn leven geweest. Ook met mijn andere bevoegdheden – omgevingsvergunningen, gebouwen en patrimonium, toegankelijkheid en wonen en (sociale) huisvesting – ben ik meer dan tevreden. Die liggen allemaal wat in dezelfde lijn en sluiten aan bij mijn beroep. Ik ben gewend om plannen en lastenboeken te lezen en zal mij dus snel in de dossiers kunnen inwerken. Wat patrimonium en wonen betreft, is er al heel wat gerealiseerd en komen er ook een aantal nieuwe dossiers aan. Zo is er de herbestemming van de site De Witte in de Eikeldreef, de hoek van de markt waar De Fijnbek zal afgebroken worden en – niet te vergeten – de herbestemming van de site van de vroegere bowling in de Tieltstraat. Het zal belangrijk zijn om een divers aanbod voor jong en oud te realiseren, waarbij de gemeente een adviserende rol speelt en waar een taak voor de intergemeentelijke woonwinkel is weggelegd.”

“Vorig jaar werd ik dan opnieuw gepolst of ik mij niet opnieuw zou willen engageren bij de verkiezingen. Na rijp beraad heb ik beslist mij opnieuw kandidaat te stellen, waarbij een aantal zaken die beslissing beïnvloed hebben. Enerzijds was er het feit dat Els inmiddels in Brussel werkt. Anderzijds kwam nog dat onze kinderen ook al wat groter zijn en al een stuk zelfstandiger zijn. Ten slotte was er ook mijn werk. Vroeger moest ik voor mijn job vaak naar het buitenland, wat een schepenambt uiteraard minder evident maakte. Nu werk ik echter in Pittem en zal dus veel korter op de bal kunnen spelen bij problemen of beslissingen. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat ik weer honderd percent klaar was om ervoor te gaan en ik ben uiteraard blij met het resultaat.”

Steun van gezin

“Het is ook zo dat mijn gezin volledig achter mij staat. Dat is voor mij heel belangrijk, want zij komen immers op de eerste plaats. Ik heb destijds Els gesteund toen zij directeur werd en zij doet nu hetzelfde voor de nieuwe uitdagingen die mij te wachten staan. Ik ben mij momenteel in tal van lopende dossiers aan het inwerken en ben ervan overtuigd dat dit, in combinatie met de steun van de andere ervaren schepenen, ervoor zal zorgen dat ik mijn taak zo goed mogelijk zal kunnen uitvoeren.”

“De sporthal is een heet hangijzer gebleven”

“Sport was tijdens de voorbije verkiezingen bij alle partijen een hot item in het programma en dat is er de voorbije weken zeker niet op verminderd”, verzekert Denis. “Vooral de sporthal is in de pers gebleven. Ik kreeg dus als kersvers sportschepen meteen een lot uit de loterij. Ik wil eerst benadrukken dat de geplande werken al vervat zaten in het beleidsplan uit de vorige legislatuur en dat nu uitgevoerd wordt wat eerder beslist werd. Het spreekt voor zich dat daarbij niet over één nacht ijs is gegaan. Er werd in overleg met de architect en deskundigen bekeken wat voor de Pittemse sporthal de beste optie was. Het bestuderen van het gebouw zelf en het dak toonden aan dat de sporthal zelf nog in een degelijke staat is, ze moet alleen op een aantal punten gemoderniseerd en aangepast worden. Op financieel vlak was dat alleszins al een positief punt. Iedereen wil graag een splinternieuwe sporthal, maar die moet ook nog betaald worden.”

Nieuw sportbeleidsplan

“Er werd dan beslist om een nieuwe sportvloer aan te leggen en ook daar is heel wat studiewerk aan voorafgegaan. Daarbij hoort het bezoeken van andere sporthallen en mogelijkheden bekijken. Door de waaier aan sporten die we beoefenen en door de normen die opgelegd worden, kwam de huidige aan te leggen vloer als de beste oplossing uit de bus. Dat betekent dat de karren of boardings van de voetbalploeg op bepaalde punten zullen moeten aangepast worden, maar we zullen zeker een oplossing vinden. We bekijken ook welke andere aanpassingen er nog nodig zijn en of er een bijgebouw moet komen. Er is dus nog werk aan de winkel. We staan ook voor de opmaak van een nieuw sportbeleidsplan, waarbij we via een bevraging bij de sportverenigingen zullen peilen naar ieders behoeften, om zo tot een plan te komen met breed draagvlak. Dit jaar moet ook de sportraad weer samengesteld worden”, besluit Denis.

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier