De voorzitter van CD&V Waregem die piloot wilde worden, kapt ermee

Bart Debels samen met zijn vrouw Chantal Coussement en zoon Guillaume. © a-HDV
Redactie KW

Advocaat Stefaan Lambrecht gooit na dertig jaar als algemeen voorzitter van CD&V Waregem de handdoek in de ring. Met een goed gevoel geeft hij de fakkel door aan Bart Debels, die nu aan zijn eerste drie jaar als nieuwe voorzitter zal beginnen.

Stefaan is 63 jaar, getrouwd met Lieve Wielfaert en afkomstig uit Dentergem. Het is door de liefde dat hij in Waregem is beland. Zijn vrouw Lieve is van Sint-Eloois-Vijve afkomstig en haar vader was dokter Wielfaert.

Stefaan ging in Tielt naar het college. Wanneer hij in Waregem neerstreek, leerde hij al snel toenmalig voorzitter van CD&V Achiel Becu kennen: “Hij was een vriend van mijn vader en introduceerde mij in de wereld van CD&V. Zo werd ik in 1982 administratief secretaris bij Achiel. In 1989 werd ik dan voorzitter en volgde ik op die manier Achiel Becu op, die stopte na 20 jaar voorzitterschap. Als enige kandidaat die naar voren komt, is het belangrijk dat je gedragen wordt door de partij want je moet het met iedereen goed doen. Je moet als het ware met een monsterscore winnen en dus van bijna iedereen de goedkeuring krijgen.”

Toen ik veertien jaar was, stortte een vliegtuig neer in Aarsele. Mijn droom lag aan diggelen

Tijdens zijn lagere schooltijd wilde Stefaan dolgraag piloot worden, hij schreef zelfs naar het toenmalige Sabena om de vliegvoorwaarden te kennen. Al snel wist de jonge Stefaan hoe een vliegtuig met de natuurwetten naar omhoog ging: “Het was mijn jongensdroom om later zelf te vliegen, maar die droom werd aan diggelen geslagen. Toen ik veertien jaar was, stortte een vliegtuig neer in Aarsele. Heel het dorp liep leeg, het was een enorm drama. Mijn ouders zeiden toen van: ‘Haal dat maar uit jouw hoofd!’ Mijn vader was op dat moment bankier en in die tijd werden anders dan nu veel kantoren opgericht. Hij vond dit echt iets voor zijn zonen.” Stefaan studeerde die periode Economie en kreeg daar het vak Handelsrecht. Toen kwam de klik. De handelshuur, contractenrecht, verbintenissen, enzovoort. Het vuur werd aangewakkerd. Samen met vier anderen uit Tielt trokken ze naar Gent om rechten te studeren. Er is nog steeds een goed contact, want de vrienden gaan nog een paar keer per jaar samen uit.

Stefaan is trots op wat de partij allemaal heeft verwezenlijkt tijdens zijn voorzitterschap: “Topmomenten voor mij zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Het is niet evident om absolute meerderheden te halen. Ik schrijf het niet op eigen rekening, want winnen doe je nog altijd samen. Winnen schept een nieuwe bron van energie om weer door te gaan”, vertelt Stefaan. Een belangrijk figuur in zijn voorzitterschap was Bernard Breda. Hij was secretaris van de afdeling en samen vormden ze een onafscheidelijk duo. Ze zouden het nooit dertig jaar zonder elkaar hebben volgehouden. Die gouden samenwerking heeft ervoor gezorgd dat de twee goede vrienden zijn geworden.

Vrijwilligerswerk

Binnen CD&V Waregem zijn alle kopstukken goed bevriend. De leden hebben Stefaan gevraagd om lid te blijven van het bureau als ‘past’-voorzitter: “Ik heb hiervoor bedankt, want ik heb graag dat mijn opvolger Bart Debels volledig zijn ding kan doen. Ik blijf wel lid van het bestuur en kom zeker nog onder de mensen. Als voorzitter wilde ik een maatschappelijk engagement opnemen. Dit was vrijwilligerswerk, want niet alles in het leven heeft een prijs. Het is vanuit jeugdidealisme ontstaan, dat ik niet wilde verloochenen. Zo droeg ik mijn steentje bij.” (Bavo Coene)

Wie is opvolger Bart Debels?

Bart Debels (49) woont in Desselgem en is afkomstig uit Beveren-Leie. Hij is de zoon van Armand Debels en Annie Holvoet en getrouwd met voormalig schepen Chantal Coussement. Samen hebben ze een zoon, Guillaume. Bart is reeds 25 jaar advocaat. Zijn engagement om voorzitter te worden, kwam er nadat hij steeds geboeid is geweest door politiek en ook omwille van het feit dat zijn vrouw Chantal schepen was. Hij was al twaalf jaar lid van het partijbureau van CD&V Waregem. Het waren burgemeester Kurt Vanryckeghem en eerste schepen Rik Soens die hem vroegen om voorzitter te worden.

Tot op heden wil Bart zich ten volle inzetten voor zijn gezin, het advocatenkantoor en wil hij genieten van zijn hobby’s.

De komende drie jaar heeft hij als doel om mee te werken aan de verdere uitbouw van CD&V Waregem. Hij wil ook graag dat burgemeester Kurt Vanryckeghem verkozen wordt als Vlaams parlementslid.

Binnen de partij bewondert Bart de onderlinge samenwerking en ook het directe contact naar de burger toe. Voor Bart vormt de samenwerking tussen de jongere en oudere generatie de basis van het succes van CD&V. (BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier