Kevin Defieuw
Kevin Defieuw
CD&V Wevelgem
Opinie

23/01/18 om 22:17 - Bijgewerkt om 22:17

De passie voor en het belang van het lokaal politiek mandaat: do I still love her?

Kevin Defieuw, schepen van Jeugd in Wevelgem, buigt zich over de vraag of het nog loont om voor een lokaal mandaat te kiezen.

De passie voor en het belang van het lokaal politiek mandaat: do I still love her?

Is de passie voor het lokaal mandaat nog even groot? Dat is de vraag die ik me na vijf jaar in de gemeentepolitiek, waarvan twee jaar als schepen, stel. Met mij zullen veel jongeren die in 2012 de stap waagden hetzelfde doen. Is het de moeite waard om mij op 14 oktober opnieuw bloot te stellen aan de kiezer en in het beste geval daarna het engagement op te nemen? Een cruciale vraag, want het is een opgave. Zeker in tijden waar het geruzie en de verschillende schandalen zich in sneltempo opvolgen waardoor al wie politiek bedrijft in een negatief daglicht komt te staan.

Delen

Stop met problemen in de federale regering, Antwerpen of Gent te vertalen naar pakweg Wevelgem of Lommel

"Mijn geluk? Dat ik nooit een lokaal politiek mandaat heb moeten bekleden," stelde onlangs een gewezen eerste minister. Hij wist héél goed waarom. Aanwezigheid en aanspreekbaarheid zijn 'de' sleutel om lokaal beleid vorm te geven. Het vergt dan ook veel energie waardoor van een evenwichtige work-life balance veelal geen sprake is. Hoe dichterbij, hoe persoonlijker en diverser de meningen zijn. Het vergt dan ook moed deze te verzoenen tot een gedragen visie met focus op het algemeen belang.

Waarom dan nog de stap zetten? Het dichtbij-aspect is een opoffering maar ook een grote verrijking. Je kan denigrerend doen over het fietspad, een boom of het jeugdlokaal. Maar hierin zaken realiseren, levert de grootste appreciatie op. Vanuit die dankbaarheid kunnen we het vertrouwen in de politiek herstellen. Stop dan ook met problemen in de federale regering, Antwerpen of Gent te vertalen naar pakweg Wevelgem of Lommel. Meer dan ooit moeten de komende gemeenteraadsverkiezingen over de 'eigen' gemeente of stad gaan. Enkel zo kunnen we het vertrouwen in de politiek herstellen en geëngageerde jongeren blijven aantrekken.

Vanuit een sociaal engagement grote en kleine zaken aanpakken en daar ook daadwerkelijk resultaat van zien, dat is de reden waarom je burgemeester, schepen of raadslid moet worden. Dus? Do I still love her? You bet I still love her! Het lokaal politiek mandaat is het boeiendste dat er is. Ik zou het iedereen, van welke politieke kleur of overtuiging, aanraden. Van onderuit kunnen we, bouwend op die kleine realisaties, het vertrouwen in het politieke bedrijf herstellen.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!