De meesten zijn er graag bij

Foto WK
Redactie KW

Wij contacteerden diverse politici uit de kustregio en merkten meteen dat het moeilijk is om iemand te vinden die niét graag naar nieuwjaarsrecepties en andere festiviteiten gaat. De meeste politici zien het als een ideale gelegenheid om mensen te ontmoeten en hen de kans te geven om iets te vragen. Met alcohol zijn al onze gesprekspartners wel uiterst voorzichtig.

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier ‘De Receptiekampioen’.

“Ik ga nooit als eerste naar huis”

“Ik ga heel graag naar nieuwjaarsrecepties en andere festiviteiten”, zegt burgemeester Ivan De Clerck van Blankenberge. “Zeker met onze partij, want het is een traditie dat ik niet alleen ga. Ik zit sinds 1994 in de politiek en ik zag het aantal nieuwjaarsrecepties wel verminderen: in het begin waren er meer dan 70, nu blijven er tussen de 20 en de 30 over. Meerdere verenigingen organiseren hun nieuwjaarsreceptie nu samen of ze vervangen hun nieuwjaarsreceptie door een andere activiteit in de loop van het jaar. Ik ga nooit als eerste naar huis. Het is belangrijk om contact te houden en te babbelen met mensen die je anders niet zo vaak ziet. Als me iets gevraagd wordt, bewaar ik de nodige info op mijn iPhone en maak ik later een afspraak. Ik ben geen asceet en drink meestal geen water, maar mijn vrouw gaat mee of ik ga te voet. Als politicus kan je het niet riskeren om achter het stuur te kruipen als je gedronken hebt.”

“Tijd nemen voor elke aanwezige”

De meesten zijn er graag bij

“Ik heb dat altijd graag gedaan”, zegt Franky De Block, gedeputeerde en voormalig voorzitter van het Oostendse OCMW. “Ik ben vooral trots op de uitbouw van de dienstencentra in Oostende. Er zijn er intussen tien, waarvan ik de meeste heb mogen uitwerken. Ik ga nog altijd naar de meeste nieuwjaarsrecepties van die dienstencentra. Door mijn provinciaal mandaat ben ik minder in Oostende en vind ik het leuk om nog eens naar zo’n receptie af te zakken. Ik neem er ook mijn tijd voor. Je hebt contact met de mensen en ze vinden het tof dat je er bent. Voor mij gaat het er meer ontspannen aan toe dan vroeger en ik kom altijd met een positief gevoel thuis. Bij concrete vragen stel ik voor om me later te bellen, zodat ik de tijd kan nemen om de zaak rustig te onderzoeken en om op de receptie elke aanwezige te zien. Ik drink graag een glas, maar op zo’n receptie hou ik het bij maximum twee drankjes. Daar waak ik over.”

“Blij dat mijn vrouw me wil komen halen”

De meesten zijn er graag bij

Schepen Rudy Claus van De Haan staat erom bekend dat hij graag aanwezig is op nieuwjaarsrecepties en andere evenementen. “Ik kijk daar niet tegenop”, vertelt hij. “Wij zijn verkozen en worden betaald door de bevolking, dus moeten we bij hen zijn als het kan. De mensen krijgen zo de kans om ons iets te vragen. In januari moet ik op een stuk of 15 nieuwjaarsrecepties zijn. Ik ben nog een oude politieker die altijd een bierkaartje of papiertje op zak heeft. Ik schrijf een telefoonnummer op en geef mijn kaartje aan mensen die me iets vragen of vraag hen om te mailen. Aanwezig zijn op evenementen zie ik als werk, maar ook een beetje als ontspanning. Je koppelt de leute aan het werk. Ik drink er graag eentje. Ik ben kok van opleiding en ik heb nog restaurants gehad, maar ik vraag altijd mijn echtgenote of iemand anders om me te komen halen. Mijn vrouw gaat niet graag naar recepties, maar ik ben blij dat ze me wil komen halen.”

“Ik kan heel moeilijk mensen afschepen”

Foto MVO
Foto MVO

“Ik heb nog een fulltime beroepsbezigheid als juwelier-uurwerkmaker”, zegt Luc Bultheel, sinds deze week gemeenteraadslid in Veurne en secretaris van de plaatselijke CD&V-afdeling. “Dat laat mij niet toe tijdens de winkeluren mijn zaak in de steek te laten. Avondrecepties beperk ik zoveel mogelijk tot de verenigingen waarvan ik lid ben, maar dan kan ik er wel echt van genieten om met collega’s en vrienden eens andere onderwerpen aan te snijden dan degene waarover wij het maandelijks tijdens vergaderingen hebben. Met politieke of sociale verplichtingen heb ik het wat lastiger. Ik heb namelijk een heel slecht visueel geheugen en ik heb het moeilijk met het herkennen van gezichten en het onthouden van namen, een ontegensprekelijk nadeel voor een politicus. Bovendien kan ik heel moeilijk mensen ‘afschepen’… Ik blijf gewoonlijk plakken bij de eerste de beste gesprekspartner voor de rest van de avond.”

“In de politiek bestaat geen vast uurrooster”

Foto MVO)
Foto MVO)

“Ik werd verkozen door onze inwoners, dus zal ik er ook altijd voor hen zijn”, zegt Ann Woestijn, tweede schepen in De Panne. “Dat is ook de plicht van politici en een vorm van dienstbetoon. In de politiek bestaat geen vast uurrooster. Ik kom uit een gezin van zelfstandigen en kreeg met de paplepel mee dat als je iets wil bereiken, je er veel moet voor doen. Ik ga overal waar ik ben uitgenodigd, tenzij ik op vakantie ben of ziek ben. Sociaal contact met onze burgers is heel belangrijk, zo ken je hun noden en suggesties. Op recepties durven mensen sneller iets vragen aan een politicus, de drempel is minder hoog. Politici die zich nergens laten zien? Ze zouden van hun wedde moeten inhouden! Natuurlijk zou ik soms liever eens iets doen met mijn gezin. Mijn kinderen zijn nu 9 en 14 jaar. Ze begrijpen goed dat hun mama geen doorsneejob heeft en ze zijn trots op mij. Ze weten dat ik mijn mandaat heel serieus neem en graag uitoefen.”

“Niets te maken met stemmen ronselen”

Foto MVO
Foto MVO

“Recepties bevorderen het sociaal contact en ik vind het ook een vorm van waardering voor wat mensen doen vanuit hun organisatie of vereniging”, zegt Guido Hoste, gemeenteraadslid voor CD&V in Veurne. “Ik spreek het liefst met iedereen. Op zo’n moment krijg je de gelegenheid om naar iedereen te luisteren. De drempel is ook lager. Alles gaat er informeel aan toe, zodat mensen sneller hun hart luchten en hun problemen vertellen. Je hoort zo ook nieuwe ideeën en goede voorstellen. Ik voel me vanuit mijn functie ook verantwoordelijk en ik ben altijd de eerste om mensen aan te moedigen. Ik wil graag iets bijdragen op sociaal-economisch vlak en dat kan ook op die manier. Dat vergt energie, maar het geeft me ook energie terug. Het heeft niets te maken met stemmen ronselen voor de volgende verkiezingen, ik ben gewoon graag onder de mensen. Gelukkig heb ik een partner die daar begrip voor heeft.”