De meeste mensen beginnen met de beste bedoelingen

In oktober trekken we allemaal opnieuw naar de stembusgang. © LOO
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Het oude jaar is vakkundig afgeknald, het nieuwe heeft ook al enkele dagen van zich afgeschud. 2018 wordt een belangrijk jaar voor Kortrijk. Heel wat werken lopen op hun einde: de verlaagde Leieboorden, een nieuw zwembad op het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide…

Projecten die ooit op een bureau van een politicus zijn gestart en door een politicus zullen worden geopend. Die eerste en laatste hoeven niet dezelfde persoon te zijn. De vernieuwing van de stationsomgeving bijvoorbeeld realiseer je niet zomaar eventjes in zes jaar.

In oktober trekken we weer naar de stembus om aan te geven wie het de voorbije zes jaar goed heeft gedaan. In het geval van gemeenteraadsverkiezingen is dat meestal : voor wie we het meeste sympathie hebben. Voor politici zelf is het vaak bang afwachten. Mogen ze voortwerken of moeten ze op zoek naar een nieuwe job? Daarbij zijn ze ook afhankelijk van de slagkracht van hun partij of de onderhandelingskunsten van hun partijtop. Want ook spierballengerol maakt deel uit van onze democratie.

Arrogantie van de macht wordt altijd afgestraft

Momenteel wordt druk gewerkt aan de lijstvorming. In Kortrijk is het nog koffiedik kijken wat de burgemeester zal doen. Volgens de geruchtenmolen zou hij een stadslijst overwegen. Toch houdt hij zelf de lippen stijf op elkaar en alle opties open. Bij elke partij wordt het traditioneel weer een uitdaging om voldoende vrouwen warm te maken voor een politiek engagement. Dergelijke inzet is niet zo vanzelfsprekend. Beleidsmakers dragen een grote verantwoordelijkheid en krijgen daar niet altijd dankbaarheid voor in de plaats.

De meeste mensen beginnen met de beste bedoelingen. Ze willen goed doen voor hun stad. En het gros van die politici blijft het ook goed menen met Kortrijk. Hun werkuren vloeien naadloos door in hun vrije tijd. Burgemeester of schepen ben je niet van negen tot vijf. Toch worden sommigen gaandeweg opgeslorpt door het machtsspel. Maar vroeg of laat wordt dergelijke arrogantie van de macht afgestraft. Ook dat is democratie.