De lijsttrekkers reageren: “Het gaat niet over mijn ego, wel over de inhoud”

Björn Anseeuw. © Davy Coghe
Hannes Hosten

Onze flitspeiling maakt duidelijk dat Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein nek aan nek naar de finish gaan. Na de twee tenoren gaapt een grote kloof. Hoe kijken al die politici naar hun score?

Björn Anseeuw (N-VA)

Björn Anseeuw (N-VA) eindigt derde in onze burgemeesterspeiling met 12 procent (wat is een flitspeiling? Dat lees je hier, nvdr). Maar hij heeft ook veel tegenstand, want 22 procent wil hem niet als burgervader. “Dat zijn SP.A-kiezers die in de N-VA de grootste bedreiging zien voor de achterkamer- en vriendjespolitiek van de voorbije 20 jaar“, vermoedt Anseeuw. “Als die mij een goeie vinden, heb ik mijn werk niet goed gedaan.”

“Ook al is het maar een peiling, ik ben tevreden dat de Oostendenaar N-VA als waardig alternatief ziet voor het linkse beleid van de huidige meerderheidspartijen. Dat stimuleert mij en N-VA om onze sterke en duidelijke lijn aan te houden”, zegt Björn Anseeuw.

N-VA is momenteel de tweede partij in Oostende met tien zetels, maar komt er in het duel tussen Vande Lanotte en Tommelein niet aan te pas. Steekt dat niet? “Nee”, verzekert Björn Anseeuw. “Zes jaar geleden is mijn populariteit ook eens gemeten door een krant. Ik scoorde toen 7 procent. Even later haalde mijn partij 22,7 procent en waren er maar vijf kandidaten met meer stemmen dan ik. Ik had er zelfs wat meer dan Tommelein. Maar het gaat niet over mijn ego. Voor ons telt het inhoudelijke programma.”

Ik sta voor een eerlijke politiek, ten dienste van de burgers, niet ten dienste van onszelf

“Deze verkiezingen gaan over de toekomst van Oostende, niet over wie het wordt. De voorbije 20 jaar steeg de armoede in Oostende, bleef de werkloosheid torenhoog, werd de stad er niet veiliger op en kwamen er steeds meer nieuwkomers, die hun voeten vegen aan onze waarden en normen. Oostendenaars herkennen zich niet meer in de teloorgang van bijvoorbeeld de Torhoutsesteenweg of de verwaarlozing van de Koninklijke Gaanderijen.”

“Met de N-VA hebben we een groeiplan klaar, waarmee we zorgen voor meer veiligheid, meer welvaart, minder armoede, een leefbare mobiliteit, een eerlijk parkeerbeleid en meer uitstraling voor een stad waar Oostendenaars zich opnieuw veilig en thuis voelen. Wij zijn klaar om de problemen in Oostende aan te pakken en de vele troeven van onze mooie stad uit te spelen.”

“Vinger op de wonde”

Björn Anseeuw is ook een polariserend figuur. Liefst 22 procent wil hem niet op de burgemeestersstoel, de tweede hoogste score na Johan Vande Lanotte. “Het is belangrijk dat mensen weten waar je voor staat. Ik sta voor een eerlijke politiek, ten dienste van de burgers, niet ten dienste van onszelf. Met het nieuws dat wij vrijdag brachten over het vele stadsgeld voor de basket en het geld van de basket voor Vande Lanotte, hebben wij de vinger op de wonde gelegd en veel SP.A-kiezers in het hart geraakt.”

“Ik weet niet hoe dat nieuws van vrijdag de peiling van zaterdag beïnvloed heeft. Maar ik kan begrijpen dat conservatieve krachten in Oostende mijn aanpak niet kunnen smaken. Mochten al die fans van vriendjespolitiek mij als burgemeester willen, heb ik mijn werk niet goed gedaan. Dan zou ik mij pas zorgen maken. Maar als 22 procent mij niet ziet zitten, kan nog altijd 78 procent wel leven met mij als burgemeester.”

Vreemdelingen

Kiezers verwachten van Björn Anseeuw dat hij iets zal doen tegen de vreemdelingen. “Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is”, reageert hij. “Zelf heb ik niets tegen vreemdelingen. Maar het is een frustratie van veel Oostendenaars te zien hoe hun stad verandert. Wij willen daar komaf mee maken en het sociaal beleid op een andere manier voeren. Inburgering, integratie, kennis van de Nederlandse taal… zijn belangrijk om op een ordentelijke manier te kunnen samenleven. Respect voor onze normen en waarden, daar leggen wij sterk de nadruk op. En de mensen hebben dat opgepikt.”

Johan Vande Lanotte vindt dat de N-VA de sprint aantrekt voor het Vlaams Belang. Hun kopman Christian Verougstraete scoort in deze peiling erg goed. Maar Björn Anseeuw voelt zich niet aangesproken. “Wij hebben een sterke ploeg en een sterk verhaal. Wij gaan vol zelfvertrouwen de verkiezingen tegemoet. En dat ik op een verdelende of negatieve manier aan politiek doe? Ik communiceer op basis van feiten en leg de vinger op de wonde. En wij deden ook al veel constructieve voorstellen, waarvan er enkele belangrijke zijn uitgevoerd.”

Wouter De Vriendt (Groen)

Wouter De Vriendt.
Wouter De Vriendt.© Davy Coghe

Wouter De Vriendt, de groene kandidaat voor het burgemeesterschap, haalt in onze peiling 9 procent. Een score waar hij blij mee is. “Dit kan alleen maar verder groeien”, verwacht hij.

Wouter De Vriendt is voor de derde keer lijsttrekker bij Groen Oostende, maar de partij schuift hem voor het eerst zo duidelijk naar voren als kandidaat-burgemeester. Volgens onze peiling ziet 9 procent van de Oostendenaars de Groen-kopman als burgervader, terwijl slechts 4 procent niet kan leven met De Vriendt als eerste burger van de stad.

Wij kunnen de verrassing worden

“Ik ben blij met deze score”, reageert Wouter De Vriendt. “Dit zal alleen nog verder groeien, de reacties op straat zijn erg goed. Ons pleidooi voor positieve vernieuwing in Oostende spreekt aan. We voelen aan dat wij de verrassing kunnen worden.”

Polarisatie

Ook bij Wouter De Vriendt is de hoge score van Vlaams Belang opgevallen. “Groen zal altijd de eerste tegenstander zijn van dit soort extremisme“, waarschuwt hij. “Maar ook de grote weerstand tegen sommige kandidaten springt in het oog”, stelt De Vriendt, verwijzend naar de 39 procent Oostendenaars die Johan Vande Lanotte niet meer als burgemeester wil en de 22 procent tegenstanders van N-VA-kopman Björn Anseeuw. “Als de Oostendenaar mij de kans geeft, wil ik dat soort polarisatie overstijgen. Oostende heeft nood aan een verbindend figuur en een burgemeester voor alle Oostendenaars. Dat engagement wil ik aangaan.”

Bart Tommelein (Open VLD)

Bart Tommelein.
Bart Tommelein.© Davy Coghe

“Als ik de vorige verkiezingen als maatstaf neem, toen haalden we 13%, dan is dit een verdubbeling. Ik voel al een tijd dat het een echte battle wordt en dat zie je aan deze resultaten. Maar veel mensen hebben nog geen keuze gemaakt. Deze verkiezingen worden beslist door de onbesliste kiezers. De komende weken zijn dan ook cruciaal. Opvallend is dat ik heel weinig weerstand krijg. Dat stemt me tevreden. Als je je profileert, kan je tegenwind krijgen. Ik maak dus een goede kans. Of ik nu nog niet als eerste wou eindigen? Je moet weten van waar ik kom. Johans partij had vorige keer nog 32%, wij maar 13%.”

Johan Vande Lanotte (Stadslijst)

Johan Vande Lanotte.
Johan Vande Lanotte.© Davy Coghe

“Christian Verougstraete 9%, dat is echt veel. Ook omdat hij niet heel bekend is. Voor de rest is het een beetje in de rede hé. Dat ik wat meer gepolariseerd ben dan anderen, dat is na meer dan 20 jaar niet te verwonderen. Ik moet nu zeggen dat ik blij ben dat ik als winnaar uit de bus kom, maar eerlijk gezegd, de grote vraag is voor welke partijen de kiezer nu zal stemmen. Het is een goed resultaat van Bart, maar de Open VLD-lijst is heel erg op hem gericht. Onze lijst is breder. Vorige keer haalden we met de de SP.A 32% en door de breedte van de lijst kunnen we dat weer halen.”

Christian Verougstraete (Vlaams Belang)

Christian Verougstraete.
Christian Verougstraete.© Davy Coghe

“Ik ben heel tevreden over het resultaat van deze peiling”, reageert Vlaams Belang-lijsttrekker Christian Verougstraete. “Ook als ik op straat kom, voel ik een opgaande tendens. Dat belooft.”

Het Vlaams Belang-kopstuk haalde in onze burgemeesterspeiling 9 procent. “Ik vind dat resultaat zeker niet slecht”, aldus Christian Verougstraete. “Ik had dit zelfs niet verwacht. Ik kom uit op hetzelfde niveau als Groen, met Wouter De Vriendt die toch een zekere naambekendheid heeft. Maar ik voelde wel al een opgaande tendens onder de mensen. Dit stemt me erg tevreden.”

Wie zich hier komt vestigen, moet zich integreren en op termijn assimileren

Toch ziet 13 procent van de Oostendenaars Christian Verougstraete absoluut niet zitten als de nieuwe burgemeester. Mensen vinden dat hij verdeeldheid zaait, noemen hem ‘te radicaal’ en zelfs ‘fascistisch’ en ‘racistisch’. “Ik ben geen nazi of fascist. Ik kom uit weerstandsmiddens. Ik werd Christian genoemd naar een grootoom, die als verzetsstrijder sneuvelde in Assenede bij de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Met het nazisme heb ik dus niets te maken.”

“Oostende is vol”

“Maar ik vind wel dat er te veel nieuwkomers zijn. Oostende is vol. Zo kan het niet meer verder. Mensen komen op voor onze identiteit en dat is een accent dat wij ook leggen. Wij zijn absoluut geen racisten, maar wie hier is, moet zich aanpassen. Anders heb je hier geen plaats. Wie zich hier komt vestigen, moet zich integreren en op termijn assimileren, zoals ook vroegere migranten het hebben gedaan. Ik denk aan Spanjaarden, Portugezen en Italianen.”

“Dat Bart Tommelein zo dicht bij Johan Vande Lanotte eindigt, vind ik toch een aanwijzing dat de mensen Vande Lanotte beu zijn. Dat had ik niet verwacht”, besluit Christian Verougstraete.

Krista Claeys (CD&V)

Krista Claeys.
Krista Claeys.© Davy Coghe

“Niet verwonderlijk dat de strijd voornamelijk tussen Vande Lanotte en Tommelein gaat”, zegt CD&V-lijsttrekker Krista Claeys. “Maar het doet me plezier te horen dat de deelnemers aan de peiling ook onze sterke aanwezigheid waarderen.”

Cd&V is een alternatief met veel daadkracht en kennis van zaken

“Ik zou geen CD&V’er zijn als ik niet zeg dat het bij ons niet gaat over het burgemeesterschap”, aldus Krista Claeys, die in onze peiling 7 procent haalt, maar slechts 1 procent tegenstand.

Wij zijn geen kemphanen, Bart Plasschaert en ikzelf vormen een sterk duo en we hebben een sterk team achter ons. Zo tonen we ons een alternatief met veel daadkracht en kennis van zaken. Met onze twee schepenen hebben we zaken gerealiseerd. Ik denk aan cultuur of uitgaan. Toen ik die bevoegdheid zes jaar geleden kreeg, werd het letterlijk ‘de vuilbak’ genoemd. Nu heeft iedereen het in zijn programma staan.”

Duw vooruit

“De hoge score van het Vlaams Belang? Dat is een beetje overal de trend”, merkt Krista Claeys. “Een sterk rechts verhaal tegenover een sterk links verhaal. Wij willen daar ons sterkmiddenverhaaltussen zetten. Mijn voorzitter heeft mij inderdaad ook gelanceerd als kandidaat-burgemeester.”

“Ik ben zelfs de enige kandidaat die geen Vlaams of federaal mandaat heeft en dat ook niet ambieert en me dus 200 procent kan en zal inzetten voor Oostende, met de steun van onze CD&V-ministers in beide regeringen. Ja, we hebben goesting om de komende jaren door te gaan. In dit resultaat zie ik een signaal dat de kiezer het werk van CD&V heeft geapprecieerd en ons een duw vooruit wil geven.”

Hendrik Wallijn (Oostende Koningin)

Hendrik Wallijn.
Hendrik Wallijn.© Davy Coghe

“Op drieënhalve maand 3 procent halen, vind ik een fantastisch resultaat. We merkten het al: mensen aan wie we ons project kunnen uitleggen, reageren heel positief. We hebben nog twee weken om ons aan nog meer mensen voor te stellen. Onbekend is onbemind. Het is niet zo makkelijk om bekendheid te krijgen. We scoren beter dan de andere nieuwe partijen, maar we onderscheiden ons ook: door onze volledige lijst, doordat we ook voor de provincie opkomen, door onze concrete kennis van de Oostendse politiek.”

“Ik was een tijd N-VA-voorzitter en mijn vrouw Sofie zetelt in de OCMW-raad. Als mensen zeggen dat wij niet capabel zijn, dan is het omdat ze ons niet kennen. Maar dat begrijp ik ook. Wat de tweestrijd Vande Lanotte-Tommelein betreft: Tommelein beloofde zes jaar terug ook met de grote trom ‘de weg uit het rood’, maar stapte na de verkiezingen meteen in een coalitie met SP.A, ook al kon het anders. Ik denk dat hij nu weer hetzelfde spel aan het spelen is.”

Ilona Vandenberghe (PVDA)

Ilona Vandenberghe.
Ilona Vandenberghe.© Davy Coghe

Ilona Vandenberghe van PVDA maakt zich geen zorgen over de score van 2 procent. “Het is onze eerste keer en zo’n peiling heeft ook een foutenmarge. We kunnen minder, maar ook veel hoger scoren. We hebben weinig budget om ons bekend te maken, maar gaan heel veel deur aan deur. Zo krijgen we steeds meer bekendheid. We horen veel positieve geluiden. Mensen zeggen ons: jullie zitten er boenk op. Wij hopen dan ook een zetel te halen. Wij niet democratisch genoeg? We trekken naar wijken, markten, bedrijven… om te luisteren naar de mensen. Ons programma is gebaseerd op een enquête. Wij zijn juist heel democratisch.”

Dirk Tytgat (Recht Door Zee)

Dirk Tytgat.
Dirk Tytgat.© Davy Coghe

Recht door Zee-lijsttrekker Dirk Tytgat is met vakantie, maar woordvoerder Georges Casteur reageert op de 1 procent die Tytgat in onze peiling haalt. “De peiling ging ervan uit dat enkel de lijsttrekkers kandidaat-burgemeester zijn. Er werd geen rekening gehouden met anderen. Wat als Jean Vandecasteele meer stemmen haalt dan JohanVande Lanotte? Bovendien zijn alle lijsttrekkers benoemd door de partij. Enkel bij Recht door Zee is de plaats op de lijst uitgeloot. Logisch dat onze lijsttrekker minder bekend is. Onze ambitie is om de directe democratie in Oostende te stuwen. Het gaat bij ons niet om wie burgemeester moet worden.”

René Wyffels (De Oostendenaar)

René Wyffels.
René Wyffels.© foto JR

“Ik stapte niet in de politiek om burgemeester te worden”, zegt René Wyffels van De Oostendenaar, die in de peiling 1 procent haalt. “Ik ben daar eerlijk en realistisch in. Ik zie mezelf niet als burgemeester. Een metselaar laat je ook geen burgemeester worden, met alle respect voor het beroep. Maar als vertegenwoordiger van het volk kan ik ook wat bereiken. Ik denk dat ik bij Tommelein meer kan realiseren dan bij Vande Lanotte, maar als je met een goed gestaafd dossier komt, bekijkt Vande Lanotte het ook. Zoals het dierenkerkhof in ‘t Bosje, dat er kwam op mijn vraag. Maar een zetel voor ons is bijna onmogelijk. Daarvoor begonnen we er te laat aan.”