Coalitie al na vier maanden onder druk in Langemark-Poelkapelle

De kerk van Poelkapelle. (foto pco)
Redactie KW

Tussen N-VA en CD&V zit er bovenarms op in Langemark-Poelkapelle. Aanleiding is een artikel in Het Wekelijks Nieuws Westhoek over de toekomst van de kerken. “Onze coalitiepartner zet ons voor het blok”, beschuldigt N-VA-schepen Dominique Cool CD&V. “Laat ons geduld oefenen en samen het meerjarenplan afwerken”, vraagt burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V).

De nieuwe coalitie van CD&V en N-VA is nog geen vier maanden ver en de verstandhouding tussen beide partijen lijkt naar het vriespunt te dalen. “Er ligt een berekend model klaar om de buitenschoolse kinderopvang in de kerk onder te brengen. Dat is onverantwoord duur, inclusief een liturgische ruimte en de mantel van de kerk”, vertelt schepen Dominique Cool (N-VA), schepen van onder andere Financiën. “Dit legt een hypotheek op andere broodnodige investeringen zoals fietspaden, mobiliteit, jeugd- en sportvoorzieningen. Op het zoeken naar alternatieven wordt stelselmatig een rem gezet. In het meerjarenplan tot 2019 zijn de dorpskernvernieuwing en het sociaal huis opgenomen, maar bijvoorbeeld niet de uitbreiding van het woonzorgcentrum, de buitenschoolse kinderopvang of de rioleringswerken in de Madonna.”

CD&V mag stoer doen over de BKO, wij gaan de rest invullen – Dominique Cool (N-VA)

“Twee weken geleden hebben we een eerste afstemming gehad over het meerjarenplan. Daar was duidelijk afgesproken dat de BKO in Poelkapelle in de omgeving van de school zou komen. Nu lees ik in Het Wekelijks Nieuws een andere mogelijkheid, namelijk een behoud in de kerk”, zegt Dominique Cool.

Pistes voorleggen

“Bij de vorming van de coalitie hebben we afgesproken dat we de bevolking twee pistes zouden voorleggen”, legt burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) uit. “Een piste waarin de BKO in de kerk behouden blijft en een andere mogelijkheid waarin de BKO in de schoolomgeving zou opgetrokken worden. Ik ben persoonlijk de mening toegedaan dat het idee van de BKO in de kerk een goed plan is. Maar mijn mening is geen meerjarenplan. Ik kan alleen maar vragen dat Dominique stop met oppositie voeren. Laat ons goed besturen. Een legislatuur duurt zes jaar, maar we hebben al ideeën voor twaalf jaar. We zullen keuzes moeten maken.”

Burgemeester Lieven Vanbelleghem (links) en schepen Dominique Cool. (foto pco)
Burgemeester Lieven Vanbelleghem (links) en schepen Dominique Cool. (foto pco)

Voor Langemark-Poelkapelle is een openlijke politieke twist in de meerderheid nieuw. Is er nu een politieke crisis? “Die woorden zal je me niet in de mond leggen”, aldus Dominique Cool. “Wij zijn al onze afspraken nagekomen, terwijl CD&V allerhande beloftes doet zoals het woonzorgcentrum of de riolering in de Madonna. Zij mogen stoer doen over hun BKO, wij gaan dan de rest invullen.”

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier