Centrum Merkem krijgt mogelijk 100-tal sociale woningen bij

De locatie waar wellicht de sociale woningen zullen komen in de Stationsstraat. © (Foto TOGH)
Redactie KW

Karlos Debouck (N-VA) hoorde dat sociale woonmaatschappijen IJzer en Zee en De Mandel in Merkem sociale woningen willen bouwen. Hij benadrukte dat hij liever meer koopwoningen zou zien dan huurwoningen. “Huurders worden niet gemotiveerd om zichzelf te verbeteren”, zei hij op de gemeenteraad van donderdagavond.

“Er werden in Merkem een aantal percelen landbouwgrond omgezet naar bouwgrond. Werd er hieromtrent al een indeling gemaakt naar de hoeveelheid sociale koop- en huurwoningen?”, vroeg Karlos Debouck (N-VA) in een toegevoegd punt op de gemeenteraad.

“Uw vraag wekt de illusie dat landbouwgrond zomaar kan omgezet worden in bouwgrond, maar dat is niet correct“, antwoordde schepen van Sociale Zaken Ann Vansteenkiste. “Het gebied in de Stationsstraat in Merkem staat in feite ingekleurd als woonuitbreidingsgebied. Zulke gebieden staan in het gemeentelijke ruimtelijk structuurplan van quasi elke gemeente. In Houthulst hebben we nog geen woonuitbreidingsgebied moeten aansnijden. Vlak voor de ingang van de nieuwe regeling hebben woonmaatschappijen op zoek geweest naar potentiële gronden om te kunnen bouwen. Zo hebben De Mandel en IJzer en Zee ook de grond in de Stationsstraat aangekocht, met als opschortende voorwaarde het verkrijgen van een bouwvergunning. Daar zouden mogelijk een 100-tal woonentiteiten kunnen komen. Al zal dat zeker niet voor morgen zijn. Het zal bovendien heel gefaseerd verlopen. Kijk maar naar de sociale woningen van Ons Onderdak die gebouwd werden bij de school van Jonkershove. Daar hebben we twee legislaturen over gesproken. In de Stationsstraat zijn we nog helemaal in het begin van dat proces. Alles moet zelfs nog besproken worden, ook de verdeling in koop- en huurwoningen.”

Debouck had van de diensten gehoord dat het zou gaan om 20 % koopwoningen en 80 % huurwoningen. “Ik ben sociaal aangelegd”, zee Karlos Debouck. “Maar ik denk dat het zo is dat mensen die een woning kopen, een impuls hebben om zichzelf te verbeteren. Iemand die een sociale woning huurt, heeft dat veel minder, want hoe minder die persoon verdient, hoe minder huur hij of zij zal moeten betalen. Sociale huurwoningen trekken ook een andere genre volk aantrekken. Ik zeg nu wat velen denken. Het zou goed zijn mocht de verhouding kunnen omgewisseld worden: 20 % huurwoningen en 80 % koopwoningen.”

“Het moet sowieso een mix zijn”, repliceerde Vansteenkiste. “De verdeling 80 % huurwoning en 20 % koopwoningen is de verhouding die nodig is om maximale subsidiëring te krijgen. Maar wat de ideale mix zal zijn in de Stationsstraat is nog onderwerp van studie. We moeten ook een beetje sociaal voelend zijn. Sommige mensen kunnen het zich niet permitteren om een woning te kopen, en alleen huren. We moeten ook niet voorlopen en de mensen ongerust maken. Ik hoor allerlei cowboyverhalen. Uiteindelijk is kan het ook positief zijn. Er is woningschaarste in Merkem. Merkemnaars zijn verplicht om elders te wonen omdat het te duur geworden is.”

Ook burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) mengde zich nog in het debat. “Er is momenteel in de samenleving een grote polarisatie tussen mensen die het goed hebben en mensen die het moeilijk hebben. Mensen die het moeilijk hebben zijn niet allemaal storende elementen. Vaak belandt men in de armoede door omstandigheden, bijvoorbeeld als alleenstaande moeder. Dat mensen minder zullen willen verdienen omdat ze dan minder huur moeten betalen vind ik een rare redenering.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier