CD&V Tielt : “Wat is totale kostprijs van de asbestvervuiling Gildhof ?”

Lieven Vancoillie

Weet iemand hoeveel de asbestproblematiek van het cultuurcentrum Gildhof tot op vandaag heeft gekost ? CD&V-raadslid Hedwig Verdoodt wil het nu eens graag van de bestuursmeerderheid horen. En na de asbestverwijdering moet de herinrichting van de schouwburgzaal nog starten.

In november 2015 ging het cultuurcentrum Gildhof voor de eerste keer dicht. “Het kostenplaatje bedroeg toen ongeveer 600.000 euro”, zegt CD&V-raadslid Hedwig Verdoodt. “Midden september 2016 was er een feestelijke heropening, maar die was jammer genoeg van korte duur, want op 14 oktober 2016 kwam er een nieuwe meting. De aanwezigheid van asbest vormde nog altijd een gevaar voor de gezondheid en weer was er sprake van een tijdelijke sluiting.”

“Dat er al heel wat geld gevloeid is naar de herstelling van het cultuurcentrum is een publiek geheim. Het jammere hieraan is dat heel wat gemaakte kosten blijkbaar verloren kosten zijn. De 600.000 euro in eerste instantie is opgegaan in ….rook. De firma’s die blijkbaar goede raad moesten geven en gespecialiseerd waren in die materie blijken ook niet echt ‘betrouwbaar’ te zijn. Hun schatting bleek niet realistisch en ver onder de reële kosten. De huidige asbestverwijdering zou opnieuw ongeveer 700.000 euro kosten.”

Hedwig Verdoodt wil nu wel eens horen wat alles heeft gekost. “Zijn er intussen nog theatergroepen, speelgezelschappen die nog schadevergoeding eisen? Graag een overzicht van de uitbetaalde bedragen aan schadevergoedingen voor alle gezelschappen en voorstellingen tijdens de sluiting van het CC Gildhof.” Maar na de asbestverwijdering is het nog niet gedaan. Dan moet de schouwburgzaal weer volledig moet worden heringericht. CD&V Tielt hoopt donderdagavond op de gemeenteraad een antwoord te kennen. Voor 2018 zou weer 2 miljoen euro zijn gebudgetteerd. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier