CD&V Tielt stelt zijn drie jongste kandidaten voor

Jasminka Poppe, Glenn Lambert, Luc Vannieuwenhuyze en Ines Dehullu voor het stadhuis van Tielt, dat CD&V maar al te graag weer wil inpalmen. © Wouter Meeus
Jos Remaut

Jasminka Poppe, Ines Dehullu en Glenn Lambert, zij vertegenwoordigen het Jong Geweld op de lijst waar CD&V Tielt op 14 oktober mee naar de kiezer trekt. Alle drie blaken ze van enthousiasme : “CD&V moet weer in de meerderheid”, klinkt het in koor.

Lijsttrekker Luc Vannieuwenhuyze, gisteren 60 geworden, kijkt tevreden toe. “Het was voor ons in 2012 wel schrikken toen we, ondanks een uitstekende score, toch in de oppositie belandden, en ja : het was even zoeken naar ons profiel daar, wij waren dat na drie termijnen van beleidsdeelname niet meer gewoon. Maar ik denk dat we daar toch wel onze draai gevonden hebben : een positieve oppositie, gevoerd door een ploeg die stevig aaneenhangt. In tegenstelling alvast tot de meerderheid, die alsmaar openlijker onderling redetwist.”

Maar Luc wil nu vooral op de toekomst focussen. “We leggen de laatste hand aan ons partijprogramma. Hiervoor hebben we in de periode 2016-’17 een grote huis-aan-huisbevraging georganiseerd. Via onze mandatarissen hadden we een uitgebreid overleg met de verenigingen, en straks ronden we ook onze reeks thema-avonden af.”

“Ook met de lijstvorming zijn we volop bezig, we hopen tegen juni te landen. Een goede spreiding naar leeftijd van de kandidaten vinden we hierbij alvast erg belangrijk. We streven ernaar om per leeftijdsinterval van vijf jaar drie kandidaten te hebben, en deze voor de schijf 18 tot 25 jaar liggen al vast.”

Twee van de drie zijn helemaal nieuw, Jasminka Poppe is dat niet. In 2012, ze was toen amper 18, deed ze ook al mee en behaalde ze 365 stemmen. Dat zouden er straks wel een pak meer kunnen zijn, want Jasminka zit niet stil en is een erg geëngageerde meid, ook in haar job : ze is stafmedewerker bij Caritas Vlaanderen, waar ze zich bezighoudt met armoede en sociaal beleid. “Een uitdagende job, maar ik wil me ook plaatselijk engageren, en als je iets wil bereiken moet je dat via de politiek doen. Ik wil me vooral focussen op het sociaal beleid en het bestrijden van de kansarmoede.” De politieke kriebel heeft ze overigens ook wel een beetje van thuis uit mee, want ze is de kleindochter van Jacques Poppe, boegbeeld van beweging.net, die ook nog OCMW-raadslid geweest is. “CD&V sluit als partij het beste aan bij de waarden en normen die ik zelf belangrijk vind”, motiveert ze. Jasminka zal ook kandidaat zijn op de provincieraadslijst.

Voor Ines Dehullu (22) is het wél de eerste keer dat ze op de lijst staat, en dat maakt haar toch wel een beetje zenuwachtig. Ze is laatstejaarsstudente master criminologie, en haar stage deed ze bij de politiezone Tielt. “Ik maakte er ook een evaluatierapport, en ontdekte dat je de politiek echt wel nodig hebt als je dingen wil gaan veranderen, bijvoorbeeld op het gebied van de veiligheid of de parkeerproblematiek. Maar ik heb al langer dan vandaag interesse in alles wat beleid is. CD&V spreekt me aan omdat het een heel brede partij is, die oog heeft voor alle lagen van de bevolking.”

En de jongste van het gezelschap is Glenn Lambert uit Kanegem, deze zomer wordt hij er 20. Hij zit momenteel in het tweede bachelorjaar politieke wetenschappen en is dus echt wel geboeid door het politieke gebeuren. Al zit het ook hier wel een beetje in de familie : hij is de kleinzoon van Daniël Lambert van ACV Kanegem, en ook nog verwant aan oud-burgemeester Vanoverbeke, de laatste van het zelfstandige Kanegem. “En het blijft nodig van uitdrukkelijk op te komen voor de belangen van Kanegem”, zegt deze jongeman die goed van de tongriem gesneden blijkt maar ook een doener is : hij is groepsleider van Chiro Kanegem en ook actief in de jeugdraad. “Ik had nog niet meteen concrete plannen om in de actieve politiek te gaan, maar ze zijn het me komen vragen, en de vlam is nu echt wel beginnen branden”, zegt Glenn nog.

De precieze plaats van deze drie youngsters op de lijst moet nog worden bepaald.