CD&V overtuigd van eigen kracht, Tandem wil verrassen in Avelgem

Lut Deseyn. © MVM
Redactie KW

Nog 150 dagen voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Avelgem zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten en wie doet er niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

Ook in Avelgem stijgt de verkiezingskoorts en groeit de spanning rond de vraag wie de volgende legislatuur de gemeente zal besturen. Een eerste grote verandering komt er doordat burgemeester Lieven Vantieghem (CD&V) zijn politieke loopbaan stopzet. In 1995 werd hij burgemeester van Avelgem. Hij werd in 2000, 2006 en 2012 telkens herkozen.

CD&V Avelgem

Er komt grote vernieuwing bij CD&V Avelgem, want nog enkele trouwgedienden stoppen ermee. Ook Patrick Baes, Frank Souply, Jo Deflo en Lisa Souply gaan niet meer mee naar de verkiezingen van 2018. Lijsttrekker Koen Van Steenbrugge kan wel rekenen op een vernieuwde lijst met jonge ambitieuze mensen. Bram Van Den Bunder (advocaat), Frederik Deroose (leraar), Ruth Verbrugge (medisch adviseur), Eva Deflo (advocaat), Bernadette Vanherpe (gepensioneerd), Michel Davidts (eMobility manager bij Eneco) en Magda Vercaemst (ex-N-VA), die nu als onafhankelijk raadslid zetelt, zijn enkele van de nieuwe aanwinsten. CD&V Avelgem is er 100 procent van overtuigd dat ze klaar zijn voor de volgende verkiezingen en sterk genoeg om de volgende legislatuur aan te kunnen met hun kandidaat-burgemeester Koen Van Steenbrugge.

Gemeentebelangen

Gemeentebelangen wil met de huidige lijst ook zorgen voor een meerwaarde voor het beleid van Avelgem. Ze gaan ervoor om deel uit te maken van het bestuur, mogelijks met een burgemeester. De huidige mandatarissen Stephanie Decroix, Jan Kempinaire, Jules Lampole, Marino Pattyn en Karolien Van Branthegem doen zeker terug mee. Verder zal de lijst aangevuld worden met dynamische burgers van in Avelgem en de vier deelgemeenten.. Het wordt een kiesassociatie van Open VLD en Onafhankelijken.

Lijsttrekker Koen Van Steenbrugge kan rekenen op jonge ambitieuze mensen

De lijst is compleet en allen zijn reeds op gesprek gegaan bij fractieleider Jan Kempinaire. Lut Deseyn, vroeger CD&V en nu onafhankelijke, is een belangrijke aanwinst op de lijst van Gemeentebelangen. De komende twee weken kijkt men voor de exacte samenstelling van de lijst. De fractie zal getrokken worden door Jan en Lut, wie één en wie twee wordt, ligt nog niet vast. Dr. Stijn Decraene komt zeker op de 16de plaats.

N-VA Avelgem

N-VA Avelgem start de campagne met de voorstelling van de drie eerste kandidaten op de lijst. Lijsttrekker en kandidaat-burgemeester is Conny Rogie, die op het federale kabinet van defensie en ambtenaarszaken werkt. Zij wil zich inzetten voor een veilig en aangenaam Avelgem, waar een verantwoord financieel beleid moet gevoerd worden. Plaats twee op de lijst gaat naar Gunther Vanmaercke die voor de dienst toerisme en cultuur in Anzegem werkt. De derde plaats gaat naar Yves Spillebeen, een zelfstandige in de vleesindustrie. Hij wil als zelfstandig ondernemer iets betekenen voor Avelgem met respect voor iedereen. Met deze top drie is voorzitter Jan Pille ervan overtuigd dat de tijd voor verandering is aangebroken. Verdere lijstleden zullen op latere datum bekend worden gemaakt.

Tandem

Tandem is waarschijnlijk de grootste verrassing. Groen en SP.A vonden elkaar en gaan samen naar de stembus als Tandem. Lijsttrekker en kandidaat-burgemeester is huidig schepen Tom Beunens van SP.A. Voorzitster en fractieleidster van SP.A Sandra Platteau staat op de tweede plaats. Huisarts op rust en lid van Groen Eric Vandereecken gaat voor plaats drie. De lijst van Tandem is zo goed als volledig en zal binnenkort bekend gemaakt worden. Zeker is al dat 16 plaatsen naar SP.A gaan en 5 plaatsen naar Groen. Verder blijft de campagne van Tandem één grote verrassing, maar ze hebben wel het hoofddoel om na de verkiezingen deel uit te maken van het volgend gemeentebestuur al dan niet met een burgemeester.

Ex-N-VA’er en nu onafhankelijk raadslid Kris Van Seymortier wordt bij geen enkele lijst genoemd, zijn politieke loopbaan zal hier waarschijnlijk voorlopig stoppen.

(GBA)