CD&V Kortrijk laat partijnaam vallen én wil glazen plafond breken

De tien nieuwe kandidaten van Christendemocraten Kortrijk werden woensdagavond voorgesteld. © JVGK
Axel Vandenheede

CD&V Kortrijk trekt samen met Turbo Kortrijk naar de verkiezingen onder de noemer Christendemocraten Kortrijk. “We breken met de huidige politieke cultuur”, aldus Jean de Bethune. Daarbij is vervrouwelijking een belangrijk thema. Dat werd extra in de verf gezet met de voorstelling van acht nieuwe kandidates.

“We willen een stukje geschiedenis schrijven.” Dat zegt Jean de Bethune, voorzitter van CD&V Kortrijk. Hij verwijst daarmee naar de nieuwe richting die de CD&V-afdeling wil inslaan. “We gaan voor vernieuwing, verjonging en vervrouwelijking. We willen op dat vlak met Kortrijk een trekker worden voor de christendemocratie.”

“We slaan de handen in elkaar met Turbo Kortrijk, een christendemocratische beweging van jonge mensen die een aantal maanden geleden naar buiten kwam. We vormen geen kartel, er is sprake van een echte samenwerking. Daarbij is ons opzet om een ander beleid te voeren op basis van andere principes (zie kaderstuk, red.).”

“De klik was er”

Turbo Kortrijk is tevreden dat het met CD&V kan samenwerken. Benjamin Vandorpe: “Met onze visietekst zijn we begin dit jaar met vier politieke partijen gaan praten. SP.A was de enige van de meerderheidspartijen die dat wilde doen. De andere partijen waren Groen, Kortrijk Vooruit en CD&V. Met die laatste klikt het: CD&V wil net als wij gaan voor vernieuwing, verjonging en vervrouwelijking.”

Turbo levert naar de verkiezingen toe al minstens drie kandidaten: naast Benjamin Vandorpe zijn dat Dieter Devos en Liselotte Vandevelde. Verder maakte CD&V zelf nog zeven nieuwe kandidaten bekend. “Kandidates”, verbetert Jean de Bethune. “We willen dat glazen plafond breken, in zowel de gemeenteraad als het schepencollege.”

Die zeven zijn Anneke Lambrecht, Lieve Moerman, Sien Vandevelde, Leen Decruynaere, Evelyne Raepsaet, Mia Cattebeke en Daisy Vervenne. De bekendste is Mia Cattebeke (61), directeur van De Hoge Kouter. “Mijn vader Michel heeft aan politiek gedaan, die microbe heb ik geërfd”, vertelt de Heulse. “Ik heb mij nu geëngageerd. Ik heb weinig vrije tijd, maar daarin wil ik wel mensen helpen.”

Daisy Vervenne (49) leidt de dienst personeel en organisatie van de federale overheidsdienst economie. Tot voor kort was ze werkzaam op het kabinet van federaal minister Koen Geens. “Er is in Kortrijk te weinig dynamisme wat economie betreft”, vertelt ze. “Kijk maar naar de vele leegstaande handelspanden in zowel het centrum als de deelgemeenten.”

Toegankelijkheid

Ik merk ook dat er mobiliteitsproblemen zijn en dat deelgemeenten niet naar waarde worden geschat. Als geboren Rollegemse die nu in Bellegem woont, wil ik er mee voor zorgen dat er meer appreciatie is voor de authenticiteit van de deelgemeenten.”

Lieve Moerman (56) is voorzitter van Markant Bissegem. “Markant is een netwerk voor ondernemende vrouwen”, stelt ze. “Ik ijver voor meer vrouwen in de politiek. Dat glazen plafond kapotslaan zal niet lukken, vrees ik, maar we moeten het toch wel kunnen verhogen. Net als Daisy neem ik het ook op voor de deelgemeenten. Als ik naar Bissegem kijk… Er is een masterplan, maar wat is er al van uitgevoerd? Bissegem is een van de meest verloederde buurten van Kortrijk. Dat moet veranderen.”

Sien Vandevelde is met haar 22 jaar de jongste van de acht nieuwe kandidates. Maar de dochter van Franceska Verhenne weet wat ze wil. “Ik wil me focussen op toegankelijkheid“, aldus de stafmedewerker van Jong CD&V Nationaal. “Niet alleen wat betreft mensen met een beperking. Kortrijk moet ook toegankelijk zijn voor jonge gezinnen, allochtonen… Iedereen moet zich hier goed voelen.”

Annemieke Lambrecht (Kortrijk) is 38 jaar en werkt bij zorggroep Heilig Hart. Haar grootvader Jozef was van 1959 tot en met 1982 burgemeester van Kortrijk. Evelyne Raepsaet (45, Kortrijk) is zaakvoerder van Evelyne’s Strijkshop en wil zich inzetten voor mensen die uit de boot vallen. Leen Decruynaere (40, Marke) runt met haar man een brood- en kaaszaak.

Burgemeester en schepenen mogen niet cumuleren

CD&V Kortrijk en Turbo Kortrijk gaan naar eigen zeggen voor een transparant beleid dat op vijf pijlers rust.

1. De alliantie streeft naar een grondige hertekening van het bestuurlijke landschap in de stad. “Buurtraden met autonomie, budgetten en daadwerkelijk initiatief (ook projectmatig) worden ingevoerd.”

2. De stadsmedewerkers moeten volgens CD&V en Turbo hun spreekrecht en kritische stem terugkrijgen. “De voogdij en gekleurde communicatietechnieken vanuit de schepenkabinetten worden afgeschaft.”

3. Alle verzelfstandigde agentschappen (Parko, SOK, vzw Toerisme, XOM, Leiedal, Imog …), inclusief het veiligheidsbeleid worden net zoals het OCMW onder de hoede en controle van de gemeenteraad gebracht.

4. De financiën van de stad worden jaarlijks onderhevig aan een onafhankelijke audit. “Prestigeprojecten en ongebreidelde uitverkoop van het stadspatrimonium worden geweerd.”

5. Cumuleren is niet langer aan de orde. “De job van burgemeester en schepen vormt voor ons in een centrumstad een voltijdse job, die niet combineerbaar is met een mandaat van parlementair, gedeputeerde of minister.”