CD&V Ingelmunster pleit voor lift in De Cultuurfabriek

Anja Callens en Bart Buyse op de bewuste trap. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Op de agenda van de gemeenteraad plaatst CD&V een extra punt omtrent het installeren van een lift in De Cultuurfabriek.

Rond 2005 moest de Koninklijke Harmonie Kunst Veredelt lokaal Drie Koningen verlaten, omdat dit gebouw in de Stationsstraat gesloopt zou worden en plaats moest maken voor appartementen. Dankzij de toenmalige kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouwparochie kon Kunst Veredelt met het muziekkorps een onderkomen vinden in de bovenzaal van de Onze-Lieve-Vrouwkerk, die zo’n vijf jaar geleden werd aangekocht door het gemeentebestuur, werd ontwijd en werd omgedoopt tot De Cultuurfabriek. De talrijke muzikanten moeten ongeveer een 25-tal stevige trappen nemen vooraleer ze in de repetitieruimte toekomen. Gelukkig kan het materiaal blijven staan, maar als er een concert is op een andere plaats, dan moet al dat zwaar materiaal via de trappen naar beneden worden gebracht en dat is iets dat enorm lastig is en begint door te wegen.

“Toen Drie Koningen de deuren sloot, stonden we op straat. We hadden geen onderkomen meer. Gelukkig konden we hier terecht”, zegt Patrick Borms, voorzitter van de Koninklijke Harmonie Kunst Veredelt. Anja Callens, penningmeester van Kunst Veredelt, vult aan: “Let op, we zijn heel gelukkig met deze ruimte. De gemeente deed ook al diverse investeringen, zoals het aanbrengen van isolatie in het plafond, nieuwe ramen, enz. Als muziekkorps willen we in de toekomst hier blijven. We willen niet verhuizen naar bijvoorbeeld een Huis van de Vrije Tijd in het centrum. Hier zitten we goed”, benadrukt Patrick Borms. “In deze ruimte kunnen we immers onze instrumenten laten staan en dat is een groot voordeel. In een nieuwbouw is dat helemaal niet mogelijk. Wij beschikken hier over veel ruimte en dat hebben we ook nodig. Lukt dat in een nieuwbouw, ik denk het niet. Het geluid is hier ideaal. We hebben ook een bergruimte en dat is eveneens een pluspunt.”

Niet enkel Kunst Veredelt met zo’n 90 gemotiveerde muzikanten, maar ook het Blaasorkest Alpenroos met een 25-tal muzikanten en sinds kort ook de muziekschool slagwerk maken gebruik van de bovenverdieping van De Cultuurfabriek. Iedereen is tevreden met dit gebouw. Enkel de trappen zorgen ervoor dat het gevaarlijk is om de bovenverdieping te betreden of om met materiaal naar boven of beneden te gaan. “Een lift zou ideaal zijn”, zegt CD&V-raadslid Bart Buyse. “Het is inderdaad spijtig dat er hier geen lift voor handen is. Ook mensen met een beperking kunnen hier onmogelijk naartoe komen en kunnen zich dus niet inschrijven bij één van de muziekverenigingen. Daarom dat ik – namens CD&V – de vraag stel aan het gemeentebestuur om een lift te installeren. Een dure aangelegenheid? Wat is duur, als deze muzikanten hier nog jaren kunnen vertoeven. Het zal alvast minder duur uitkomen dan een nieuwbouw zetten.” Voorzitter Borms besluit: “Er haakten al enkele muzikanten af, omdat ze het niet meer zagen zitten om al die trappen te betreden.” (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier