CD&V Ieper: “We zijn bedrogen geweest”

"We gaan voor een constructieve oppositie", zegt Miguel Stevens. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Van zestien naar tien zetels in de gemeenteraad en buitenspel gezet worden na 127 jaar aan de macht in Ieper. Zeggen dat CD&V in zak en as zit, is nog zacht uitgedrukt. Lijsttrekker Katrien Desomer was onbereikbaar voor commentaar, maar voorzitter Miguel Stevens wilde wel de desillusie bij CD&V verwoorden.

We probeerden via e-mail en telefoon Katrien Desomer te bereiken, maar onze oproepen bleven onbeantwoord. Ook burgemeester Jan Durnez is karig met commentaar. “We komen in het weekend samen met de hele ploeg en zullen dus pas volgende week opnieuw communiceren”, klinkt het. Lokaal CD&V-voorzitter Miguel Stevens was echter wel bereid om te reageren op de mokerslag die CD&V zondag kreeg. “Dat is verschrikkelijk zwaar aangekomen en dat is nog altijd niet verwerkt“, zegt Miguel Stevens. “Ik denk dat dat normaal is als je een partij bent met een heel duidelijk programma. De anderen zeggen dat ze willen veranderen, maar ze zeggen niet wat ze willen veranderen. We zijn nooit inhoudelijk aangevallen geweest, enkel op personen waren er aanvallen.”

Laffe manier

De voorzitter heeft begrip voor de afwezigheid van Katrien Desomer en neemt haar in bescherming. “Om zo in de rug geschoten te worden, dat heeft wat tijd nodig om te helen denk ik. Je moet weten dat Katrien gedurende twee of drie jaar voltijds als schepen voor de stad gewerkt heeft. En als ik zeg voltijds, dan bedoel ik meer dan voltijds. Dit was iets wat we totaal niet ingecalculeerd hadden. Dat wij met anderen gingen moeten samenwerken, ja, maar dat men op zo’n laffe manier ons buitenspel zet… Dan heb ik het over SP.A en niet over Open Ieper, want Open Ieper heeft een schitterend resultaat bereikt. Emmily heeft dat goed gedaan. Een deel van haar mensen heeft een vuile campagne gevoerd, maar Emmily zelf heeft een propere campagne gevoerd. Ik wil haar dan ook feliciteren. Ik hoop alleen dat zij de boel zal kunnen samen houden, want als ik zie hoe de mensen van SP.A gewoon hun woord breken zonder de minste schroom, dan wens ik haar veel succes om daarmee samen te werken.”

“We zijn nooit inhoudelijk aangevallen geweest, enkel op personen waren er aanvallen”

Volgens de voorzitter zal Katrien Desomer wel haar verantwoordelijkheid in de gemeenteraad opnemen. “Dat zal wel zijn. Waarom niet? Ze is verkozen met 3.200 stemmen. We zijn nog altijd de grootste partij. De meeste mensen van Ieper vinden nog steeds dat CD&V schitterend werk heeft geleverd. Wij zijn bedrogen geweest. Je mag niet vergeten dat de negende zetel van Open Ieper op zes of zeven stemmen na anders voor Groen was geweest. Wij zaten ver van de elfde zetel, maar we zaten ook ver van de negende zetel. Wij zaten betonhard met tien zetels. Het laatste telbureau heeft nog een zetel versmeten van Groen naar Open VLD. Dat is nu eenmaal de kiesprocedure.”

Her en der wordt gespeculeerd dat Katrien Desomer er de brui aan zal geven, gedesillusioneerd in de politiek, zoals Dominique Dehaene. “Ik denk niet dat je Katrien Desomer moet vergelijken met een Dominique Dehaene die als ze geen burgemeester is een jaar aan het janken gaat. Er zijn mensen die voor de stad werken, en niet voor zichzelf, en Katrien is er zo één”, zegt Miguel Stevens.

Oppositie

Hoe dan ook moet CD&V de komende zes jaar toekijken van op de oppositiebanken. De vraag is hoe ze oppositierol zullen invullen. “Ik denk dat het nogal duidelijk is dat wij een partij zijn die gaat voor de stad”, aldus Miguel Stevens. “Wij zijn niet de partij die zal staan schreeuwen en tieren voor het plezier daarvan. Wij gaan voor een oppositie die constructief zal zijn. Tenzij men gaat beginnen de kas leegroven, de reserves die wij gedurende 120 jaar opgebouwd hebben. Als men zal proberen om die er in zes jaar door te jagen, zullen we daartegen heel zwaar oppositie voeren. Ik veronderstel dat er nu een ondergrondse parking onder de Grote Markt zal komen en dat het oude openluchtzwembad weer heringericht zal worden. Daar zullen we niet gelukkig mee zijn. Want dat zal moeten gebeuren met nieuw belastinggeld van Ieperlingen. Als men dat niet gaat doen, dan is de enige optie nog alle reserves die wij hebben opgebouwd opsouperen. En ik hoop dat dat niet zal gebeuren. Dat zullen we ook zeker niet toelaten.”