CD&V 4.0: “Daken extra functies geven”

We herkennen v.l.n.r. Hannelore Vanhoenacker, Katrien Sobry, Daisy Vervenne en Dieter Devos. © AXV
Redactie KW

CD&V 4.0stelt voor dat stad Kortrijk een dakenplan opmaakt. Daarbij moet bekeken worden welke extra functie daken kunnen krijgen. “Ik denk aan stadstuintjes”, aldus Hannelore Vanhoenacker. Schepen Wout Maddens is enthousiast. “Ik wil in Kortrijk een stap vooruitzetten op dat vlak.”

In Kortrijk is een dak veelal… een dak. Al hebben vele ook een tweede functie omdat er zonnepanelen op liggen of – in heel kleine mate – omdat er een zonneterras is. “CD&V 4.0 stelt voor om een dakenplan op te stellen”, aldus lijsttrekker Hannelore Vanhoenacker. “Daarbij kan de stad onderzoeken welke bestemming elk dak kan krijgen. Dat kan inderdaad gaan om de plaatsing van zonnepanelen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Daken kunnen bijvoorbeeld uitgroeien tot ontmoetingsplaatsen.”

“Een mooi voorbeeld is het dak van de Kreun, dat toepasselijk DAK heet”, pikt Dieter Devos in. “Het is daar enorm tof. Er vinden daar optredens plaats, er is een bar… Intussen kan je zo Kortrijk overschouwen.”

Dakboerderij

Ook stadstuintjes zijn mogelijk. “Zelfs een dakboerderij is mogelijk“, verduidelijkt Liselotte Vandevelde, die samen met Stefaan De Clerck al brainstormde over het concept. “Het Abattoir in Anderlecht is een schoolvoorbeeld van een dakboerderij. Viskweek wordt gecombineerd met het kweken van planten in water. De daken kunnen ook dienen als verbindingsmogelijkheden naar moeilijker bereikbare verdiepingen. Denk hierbij aan de leegstaande bovenverdiepingen in het winkelcentrum, die zo weer een woonfunctie zouden krijgen.”

CD&V 4.0 gelooft zelfs dat er op bepaalde daken windmolens kunnen komen. “Geen mastodonten”, aldus nog Hannelore Vanhoenacker. “Maar wel kleinere exemplaren die toch de nodige energie produceren. In sommige landen bestaat dit al. Hoe dan ook: als zo’n dakenplan wordt opgesteld, moeten de inwoners erbij betrokken zijn en moeten ze ook voorbeelden voorgeschoteld krijgen van wat er mogelijk is.”

Dakenscan

Schepen van Bouwen Wout Maddens (Open VLD) heeft wel oren naar het voorstel. “We kunnen in de stad spreken van een dakenlandschap waar zich, net als op de grond, een hele wereld afspeelt. Daken kunnen een rol spelen als het gaat in functie van het stockeren van water, zonne-energie en dak- en moestuinen. Jaarlijks geeft het stadsbestuur premies voor groendaken, hemelwaterputten en dakisolatie.” De schepen verwijst ook naar enerzijds de dakenscan die de stad vorig jaar liet uitvoeren en anderzijds het energieplan. “Collega-schepen Arne Vandendriessche zal de stadsgebouwen op 15 jaar tijd energieneutraal maken door onder meer zonnepanelen op de daken van de stadsgebouwen te laten leggen.”

Dakbos

“Maar het kan nog beter. Met de stadsdebatten Kortrijk 2025 hebben we de basis gelegd voor een slim ruimtegebruik in Kortrijk voor de komende 15 jaar. We maken de duidelijke keuze om de open ruimte te behouden en de stad slim te verdichten. Nu beginnen projectontwikkelaars en architecten in te zien dat groene daken lonen en een troef zijn. Al mogen we niet vergeten dat bijvoorbeeld groendaken bepaalde technische vereisten vragen en er bij dakterrassen aspecten van privacy spelen.”

Schepen Maddens staat er in elk geval voor open om verder te denken. “Ik wil in Kortrijk een stap vooruitzetten en kijk hoopvol uit naar een eerste ontwerp van een verticale tuin of zelfs bos op een gebouw. Met het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk bezocht ik trouwens onlangs nog projecten in Rotterdam die ons kunnen inspireren.”

(AXV)