Catalanen houden volksfeest in Brugge aan de vooravond van Brusselse betoging

Redactie KW

Enkele honderden Catalanen stroomden woensdagavond samen op de Burg in Brugge om er steun te betuigen aan hun afgezette minister-president Puigdemont.

Ze zongen er het Catalaanse volkslied ‘Els Segadors’ en scandeerden leuzen als ‘independencia’ en ‘presos politics, llibertat’. Het Brugse N-VA-boegbeeld Pol Van Den Driessche beklom daarna een paar stellingen en sprak de menigte onvoorbereid toe in het Engels. “Ik zei dat ze welkom zijn in Brugge, en heb opgeroepen tot een vreedzame betoging morgen in Brussel. Het leek me gewoon ook belangrijk dat ze even door een Brugse vertegenwoordiger werden toegesproken“, aldus Van Den Driessche na zijn spontane inval.

Even later kwamen ook op de Grote Markt nog tientallen Catalanen bijeen voor een geïmproviseerd volksfeest. “We voelen ons heel sterk met elkaar verbonden”, zegt de 40-jarige Catalaan Jesus Duran, “en ook met de Vlamingen trouwens: jullie streven toch ook naar meer autonomie?”

Catalanen houden volksfeest in Brugge aan de vooravond van Brusselse betoging

Van Den Driessche oogstte overigens veel bijval met zijn foto’s van hem en Puigdemont. “I’m a Flemish senator and I was his guide“, legt hij telkens uit. Er worden handjes geschud en selfies genomen. “Ik ben nog nooit zo populair geweest”, zegt hij met een stevige grijns op zijn gezicht. “De Catalaanse strijd is natuurlijk de Vlaamse zaak niet, wij Vlamingen vormen geen minderheid in eigen land. Maar het streven is uiteindelijk toch wel hetzelfde: allemaal willen we onze taal, cultuur en eigenheid gerespecteerd zien.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier