Burgemeester Ruiselede razend nadat oppositie steun aan Curando in vraag stelt

© Foto wme
Philippe Verhaest

Burgemeester Greet De Roo (RKD) haalde tijdens de gemeenteraad stevig uit naar oppositiepartij Respect. Die had tijdens de vorige OCMW-raad vragen gesteld over de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de vzw Curando. “Dit heb ik in 25 jaar nog nooit meegemaakt”, zegt ze.

Tijdens de OCMW-raad van februari stond de vernieuwing van het samenwerkingsakkoord tussen Curando en de gemeenteraad Ruiselede op de agenda. De vzw staat in voor de uitbating van het rusthuis en het dienstencentrum van de gemeente en in het akkoord dat onder andere dat het gemeentebestuur 1 euro per opgenomen inwoner en 2 euro per bezoeker aan Curando zal betalen. Een poetsvrouw van het OCMW wordt dan weer ingeschakeld als gastvrouw van het dienstencentrum.

Respect vroeg bij monde van Lieve Van Erum om duidelijkheid en stelde ook het totale kostenplaatje in vraag. Dat viel bij burgemeester Greet De Roo in slechte aarde.

Geen meerkosten

Daarom las ze nu lijvige brief voor. “Het is mijn 25ste jaar dat ik aan deze kant van de tafel zit. Dit is de eerste keer dat ik op jullie beschuldigingen en verwijten reageer. Nu kan ik echt niet anders, want zelden heeft een dossier mij zo geraakt. In 2011 hebben we de eerste samenwerkingsovereenkomst gesloten. Die werd met unanimiteit in het OCMW goedgekeurd en sindsdien zijn er al verschillende aanpassingen geweest. Die werden altijd door het OCMW met volstrekte meerderheid goedgekeurd. Tot eind vorig jaar, na de gemeenteraadsverkiezingen. Nu is het opeens ‘nee, nee, nee, nee’. Terwijl de overeenkomst niet eens zo verregaand veranderd is. Het is een actualisering van de overeenkomst. Er zijn ook geen financiële meerkosten, enkel elf bijkomende uren terbeschikkingstelling voor de gastvrouw.”

Greet De Roo:”Respect voor jullie? Dan zeg ik acht maal nee”

“Uit jullie vragen blijkt een totaal gebrek aan vertrouwen tegenover Curando. En onze antwoorden worden niet geloofd. Dit is platte politiek. Niets meer. Jullie hebben ook nooit contact opgenomen met Curando, want dan zouden jullie weten dat de vzw nog op zoek is naar ene extra halftijdse gastvrouw.”

“Wij moeten Curando dankbaar zijn voor het geleverde werk en ook de zusters van O.L.V. van Zeven Weeën verdienen meer. Meer dan 325 jaar hebben ze ingestaan voor de zorg in onze gemeente. Enkel maar respect voor hen. Maar voor jullie? Dan zeg ik acht maal nee (de gemeenteraad telt acht Respect-leden, red.). Bijna iedereen van jullie fractie heeft trouwens op de een of andere manier een zakelijke of andere relatie met Curando, in tegenstelling tot onze fractie. Respect voor u? Neen. Luister niet naar hun woorden, maar kijk naar hun daden.”

Hannes Gyselbrecht: “De toon van de burgemeester is agressief. Ze neemt alles persoonlijk, terwijl het ons om de inhoud ging”

Hannes Gyselbrecht van Respect reageert verbaasd. “De samenwerkingsovereenkomst zag er goed uit, maar bepaalde punten waren volgens ons niet goed uitgewerkt. Tijdens de OCMW-raad konden we dan ook niet anders dan tegenstemmen. Lieve Van Erum, die al achttien jaar gemeenteraadslid is, heeft onze vragen in alle respect gesteld, maar nu krijgen we deze brief gepresenteerd. Daar schrikken we van.”

“De toon die de burgemeester hanteert, is toch agressief. Ze neemt alles ook erg persoonlijk, terwijl het ons om de inhoud te doen was. We hopen dat de bruggen tussen meerderheid en oppositie niet opgeblazen zijn, maar dit zet vanuit hun kamp wel een zekere toon. Wij blijven in elk geval constructief oppositie voeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier