Ben Weyts neemt juridische stappen als snelwegparking Westkerke gesloten blijft

Burgemeester Peter Velle op de snelwegparking. © LIN
Redactie KW

Burgemeester van Oudenburg Peter Velle (CD&V) houdt de snelwegparking langs de E40 in Westkerke ‘s nachts gesloten. De snelwegparking, die nu dicht is wegens werken, zou maandag opnieuw opengaan, maar volgens de burgemeester is de beveiliging er onvoldoende. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageert misnoegd. “Afspraken worden gewoon in de wind geslagen”, zei Weyts in De Ochtend op Radio 1.

Volgens minister Weyts is er bij afspraken rond de problematiek van de transmigranten op snelwegparkings afgesproken dat de parking in Westkerke er een zou zijn voor langparkeren. Vrachtwagens zouden er dus ‘s nachts kunnen blijven staan. Er zou in voldoende beveiligingsmaatregelen worden voorzien. Volgens minister Weyts zijn die meer dan nagekomen: er zijn hekkens geplaatst en is er permanente bewaking voorzien.

Een maand gesloten voor werken

Burgemeester Velle zegt dat er niet genoeg is gedaan op vlak van beveiliging. “De situatie op het terrein laat het niet toe”, zei hij in ‘De Ochtend’. De parking was een maand gesloten voor werken. Volgens Velle is er qua beveiliging niets gebeurd, op het aansluiten van de kabel van een camera na.

Bij de werken is enkel de capaciteit van de parking uitgebreid, zei de burgemeester op de radio. Velle zegt dat zijn besluit genomen is na overleg met de politiediensten en de gouverneur.

Weyts reageert misnoegd en ziet er een politiek spel in. “Men wil een project dat volledig conform de afspraken is uitgevoerd bij voorbaat geen kansen geven”, zei hij in De Ochtend. “Dit getuigt toch niet van behoorlijk bestuur. Blijkbaar is men kort voor de gemeenteraadsverkiezingen op zoek naar een verkiezingsthema.”

Geen verkiezingsstunt

Burgemeester Peter Velle weerlegt dat de nachtsluiting een verkiezingsstunt is. “Ik ben bekommerd om de veiligheid van onze inwoners en nam woensdagavond na overleg met de politie, de gouverneur, de procureur, de administratie, Wegen en Verkeer… en na het horen van de tegenargumenten van Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts het besluit om de autosnelwegparking Westkerke Noord, na afloop van de uitbreidingswerken voor langparkeren, ‘s nachts tussen 20 en 6 uur voorlopig niet open te stellen.”

“Voor de enige parking die tussen Groot-Bijgaarden en Calais ligt zijn de beveiligingsmaatregelen ongeloofwaardig en onvoldoende. Er zijn geen extra maatregelen genomen, alleen een uitbreiding naar 170 plaatsen. Er zijn zelfs geen sanitaire voorzieningen voor de vrachtwagenchauffeurs, met uitzondering van drie werftoiletten”, klinkt het.

Ik doe gewoon wat ik als burgemeester moet doen om de veiligheid op ons grondgebied te garanderen.

“Afspraken en beloften op federaal en Vlaams niveau zijn één ding. De realiteit en oplossingen op het terrein van een stad zijn iets helemaal anders. Wanneer ik daarvoor zorg draag en een weloverwogen en moeilijke beslissing neem, is dat geen foertmentaliteit en geen onzorgvuldig bestuur of een politiek spel, zoals me dat nu door de minister verweten wordt. Ik doe gewoon wat ik als burgemeester moet doen om de veiligheid van bevolking, truckchauffeurs en soms heel jonge transmigranten op ons grondgebied te garanderen.

Geen lobbywerk

Open VLD Oudenburg reageert verbaasd op de beslissing van burgemeester Peter Velle om de snelwegparking van Westkerke vanaf volgende week ‘s nachts te sluiten, naar het voorbeeld van Jabbeke en Wetteren. “Vreemd dat het schepencollege in 2017 eerst positief advies geeft om de parking zonder bijkomende garanties uit te breiden, om de parking dan te gaan sluiten eens die uitbreidingswerken achter de rug zijn. Het is overduidelijk dat de huidige Oudenburgse meerderheid geen lobbywerk verricht heeft en nu andere burgemeesters achterna holt om zo kiezers voor zich te winnen op drie weken voor de verkiezingen”, zegt Anthony Dumarey.

“De transmigratieproblematiek blijft Oudenburg beroeren. Open VLD wil structurele oplossingen in het belang van alle inwoners. Hierbij is het belangrijk om geen aanzuigeffect voor transmigranten te creëren op de snelwegparking in Westkerke. Het gedoogbeleid en het non-beleid op lokaal niveau van de afgelopen jaren heeft de situatie van vandaag in de hand gewerkt. Wij vragen de situatie daadkrachtig aan te pakken met concrete oplossingen.”

Juridische stappen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) dreigt intussen met juridische stappen indien de snelwegparking in Westkerke gesloten zal blijven. Als de burgemeester volgende week bij zijn beslissing blijft en de parking volgende week niet opnieuw opengaat, wil Weyts dus juridische stappen ondernemen. Hij wijst op de beveiligingsmaatregelen die reeds genomen zijn.

Tijdens overleg donderdagvoormiddag met de federaties van de transportsector meldde Weyts bovendien dat er nog prikkeldraad met scheermesjes zal geplaatst worden aan de parkings van Westkerke en Wetteren. Het leger zal die plaatsen.

(Belga/LIN)

Transportvakbond: “Je moet eieren leggen, niet kakelen”

Ook de socialistische transportvakbond BTB hekelt dat de snelwegparking in Westkerke ‘s nachts gesloten zal blijven. Voor BTB moet minister van Binnenlandse Zaken Jam Jambon orde op zaken stellen. De vakbond vraagt veilige parkings voor chauffeurs, overdag en ‘s nachts.

“Die werken zijn nu uitgevoerd, en nu gaat men de parking openen, maar enkel overdag”, voegt John Reynaert van BTB toe. “Betreuren is niet de boodschap“, richt hij zich tot minister van Binnenlandse Zaken Jambon. “Je moet eieren leggen, niet kakelen.”

Transportfederatie Febetra: “Dit kan niet”

Transportfederatie Febetra reageert misnoegd nu de burgemeester van Oudenburg besloten heeft om de snelwegparking langs de E40 in Westkerke ‘s nachts gesloten te houden. De parking was net bedoeld om chauffeurs ‘s nachts in alle veiligheid hun rust te laten nemen, klinkt het. “Dit is weer een streep door de rekening”, zegt Febetra-woordvoerster Isabelle De Maegt. “We vinden het niet kunnen dat een parking die gebouwd is om chauffeurs ‘s nachts in alle veiligheid hun rust te laten nemen, dan toch gesloten wordt door een beslissing van de burgemeester.”

Febetra en de collega’s van Transport en Logistiek Vlaanderen en UPTR zaten donderdag samen voor eerder gepland overleg over de materie met de bevoegde ministers, zegt De Maegt. Vorige week vroegen de transportfederaties snel overleg omwille van de sluiting van parkings.

Transportvakbond: “Je moet eieren leggen, niet kakelen”

Ook de socialistische transportvakbond BTB hekelt dat de snelwegparking in Westkerke ‘s nachts gesloten zal blijven. Voor BTB moet minister van Binnenlandse Zaken Jam Jambon orde op zaken stellen. De vakbond vraagt veilige parkings voor chauffeurs, overdag en ‘s nachts.

“Die werken zijn nu uitgevoerd, en nu gaat men de parking openen, maar enkel overdag”, voegt John Reynaert van BTB toe. “Betreuren is niet de boodschap“, richt hij zich tot minister van Binnenlandse Zaken Jambon. “Je moet eieren leggen, niet kakelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier