Burgemeester en milieuschepen zijn het oneens over windmolens

Inwoners moeten volgens schepen Vandecasteele geen schrik hebben van windmolens: "Mensen zouden geen hinder ondervinden." (foto fmei) © Foto Frank
Redactie KW

Vorige week stelden windparkontwikkelaar Storm en energieproducent Aspiravi zoekzones voor langs de autostrade E40 om windmolens te plaatsen. Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) kantte zich meteen tegen dat idee. Schepen Kris Vandecasteele (CD&V) wil echter de deur openlaten en is voorstander.

Windparkontwikkelaar Storm en energieproducent Aspiravi kwamen vorige week samen op de proppen met enkele zoekzones voor windmolens langs de E40 tot de Franse grens. Enkele van die zoekzones bevinden zich op Nieuwpoorts grondgebied, maar burgemeester Geert Vanden Broucke wees hen meteen af. “Ik ben niet tegen windmolens op zich, maar wel tegen windmolens langs de E40. Die zoekzones liggen zelfs dicht bij dorpen Sint-Joris en Ramskapelle. Voor bewoners en toeristen is die visuele vervuiling niet leuk”, meent de burgemeester.

Halt toeroepen

“Ik ga voor het individuele belang, niet de algemene”, meent Vanden Broucke. “Als ik die plannen bekijk, dan blijkt dat die bestaan uit een dubbele rij windmolens langs de hele E40 op ons grondgebied. Daarbij zijn er meerdere spelers Storm en Aspiravi die bij ons komen aankloppen. We moeten hen een halt toeroepen. Ik merk dat er voor die bedrijven één ding telt: geld. Dit is voor hen het financieel gunstigste moment om veel windmolens te bouwen. Ze maken er een spelletje van. Aan landbouwers of naburige bewoners willen die bedrijven meteen betalen, maar zelf maken zij de grootste profijt.”

Of de burgemeester gezien de groene tijdgeest niet bereid is om dan slechts een paar windmolens te plaatsen? “Als we één keer toegeven, is het voorbij. We zijn als stad zo klein… We zullen zowel op zee als op land omsingeld worden door windmolens en dan zijn we ons mooie uitzicht kwijt. Er staan al enkele windmolens aan de grens met Lombardsijde. Wanneer je van de autostrade naar Nieuwpoort rijdt, vervuilt dat nu al de Nieuwpoortse skyline. We waren als bestuur voordien nooit tegen windmolens, maar ook nooit voor. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat de meerderheid van de inwoners geen windmolens willen. Ik heb al veel mails gehad met steunbetuigingen.”

Voorstanders

Toch denkt alvast één Nieuwpoortenaar uit het bestuur er anders over. Schepen voor Milieu Kris Vandecasteele (CD&V) houdt liever de deur open. “Ik vind niet dat we vooraf al meteen windmolens kunnen uitsluiten. We hebben in het verleden daarover al twee dossiers gehad die door juridische procedureslagen niet werden gerealiseerd, maar we gaven toen wel positieve adviezen uit. Nu meteen zeggen dat we geen windmolens willen kan niet, vooral gezien de huidige tijdgeest.”

De schepen vindt het belangrijk om aan de inwoners te tonen dat er ook voorstanders zijn. “Ik vind dat we de inwoners hierin moeten betrekken, dat we een draagvlak creëren. We moeten zorgen dat de Nieuwpoortenaar in de toekomst nog energie zal hebben en windenergie zal daarin een rol spelen.” Wie tegen de windmolens is, moet volgens hem geen schrik hebben. “Er bestaan al duidelijke regels omtrent de plaatsing zodat bewoners in de omgeving geen hinder ondervinden. Zaken zoals geluidshinder en slagschaduw door de draaiende wieken van de molen zouden we allemaal vermijden”, verzekert Kris Vandecasteele.

Afzonderlijk

Burgemeester Vanden Broucke is alvast niet opgezet met de mening van Vandecasteele. “Ik ben er niet gelukkig mee dat hij zich afzonderlijk wil profileren. Dit is platte politiek. Hij zou zich beter aan de partijdiscipline houden en dit intern bespreken. Volgens mij doet hij dit niet uit overwegingen voor het milieu, maar eerder uit eigenbelang”, besluit hij.

(Dylan Vynck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier