‘Buitenlandse’ winkels in Roeselare nemen loopje met taalwetgeving, zegt N-VA

Een Poolse supermarkt in de Noordstraat in Roeselare. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Roeselare telt een pak winkels die zich op mensen van vreemde origine richten, maar zijn verplicht om de basisinformatie in het Nederlands te verspreiden. Dat gebeurt niet, stelt Brecht Vermeulen (N-VA).

N-VA-raadslid Brecht Vermeulen ijvert voor een correct gebruik van de wettelijke spelregels bij het openen van een handelszaak in Roeselare. “De voorbije jaren zagen we winkels verschijnen die inspelen op de aanwezigheid van mensen met een vreemde afkomst of een bepaald geloof. Poolse supermarkten in de Noordstraat en het de Coninckplein, een Roemeense winkel in de Rijselstraat, een Aziatische supermarkt nabij de Rolariusweg en recent nog de halalsupermarkt aan het station. Maar niet iedereen neemt het even nauw met de wet, zo blijkt. In januari 2018 stelden inspecteurs van het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten nog vast dat er in een Poolse supermarkt illegale geneesmiddelen verkocht werden…”

“Nederlands niet machtig”

“Een belangrijk deel van de beoogde klanten behoort tot de doelgroep van mensen van een bepaalde vreemde origine, maar uiteraard wordt anderen de toegang niet ontzegd. Bij de opening van de supermarkt Biedronka verklaarden de uitbaters in de pers dat ze zich niet uitsluitend op Polen zouden richten als klant, maar dat alle Roeselarenaars uitnodigden om hen een bezoekje te brengen. Ik stel evenwel vast dat de meeste personeelsleden in de Poolse supermarkten en winkels, vooral bij de afdeling vleesproducten en verse voeding, het Nederlands niet machtig zijn. Alle producten zijn ook in Polen aangekocht en beschikken over etiketten die in het Pools zijn. In de Aziatische supermarkt is een Nederlandstalig etiket op de producten gekleefd in het geval de etiketten niet Nederlandstalig zijn.”

“In de Halal-supermarkt zouden ook niet-Nederlandstalige etiketten te vinden zijn. Maar in de Poolse winkels zijn nagenoeg alle producten gekocht in Polen en voorzien van een niet-Nederlandstalig etiket. Dat is tegen de wet. Die zegt dat een aantal verplichte vermeldingen op de verpakking of het etiket van voedingsmiddelen moet staan. Overeenkomstig de wet van 24 januari 1977 moet deze informatie worden gegeven in de taal of talen van het grondgebied waar het product wordt verkocht. Bij ons is dit het Nederlands.”

“Dit probleem is uiteraard geen loutere bevoegdheid van een stadsbestuur, maar die kan wel samen met de politie en andere overheden maatregelen nemen om deze illegale situatie aan te pakken. Ik vraag het stadsbestuur dan ook om stappen te ondernemen.”

Burgemeester Kris Declercq (CD&V): “De taalwetgeving moet gevolgd worden, dat is duidelijk. Het federaal agentschap voor voedselveiligheid is daarvoor bevoegd. Samen met de politie kunnen we die vragen om controles te doen. We zullen uw melding dan ook doorgeven.”

Dat stemt Brecht Vermeulen tevreden, maar hij wil toch mee. “Dit belet niet om zelf initiatief te nemen. We moeten als stad zelf op zoek gaan naar overtreders, al mag het ook geen heksenjacht worden. Eerst sensibiliseren lijkt me aangewezen. Dit kan er ook voor zorgen dat de Roeselarenaar dergelijke winkels zal opzoeken. Dit kan er alleen maar voor zorgen dat we naar een goed geïntegreerde samenleving evolueren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier