Brugge zit met een terrassenprobleem nabij beschermde stadsgezichten

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Brugse horecazaken mogen geen terrasconstructie meer plaatsen in een beschermd stadsgezicht. Maar de stad Brugge legt zich niet neer bij de beslissing van de Raad van Vergunningsbetwistingen. Die gaf gehoor aan een klacht van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.

Gemeenteraadslid en oud-schepen Dolores David (SP.a) bond de kat de bel aan. Zij hekelde fel het feit dat café de Hollandse vismlijn op de vismarkt en brasserie Brugge die Scone langs de Rozenhoedkaai geen overdekte terrasconstrcutie meer mogen opstellen. Eerstgenoemde horecazaak mocht dat 28 jaar lang wel doen.

Maar nu Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de Brugse Vismarkt en omgeving als stadsgezicht beschermd heeft, tekende het Vlaams Agentschap beroep aan bij de Bestendige Deputatie en nadien bij de Raad van Vergunningsbetwistingen tegen de terrasvergunning die de stad Brugge toestond.

Schepen Franky Demon (CD&V) geeft het niet op en wil opnieuw procederen, zodat de terrasconstrcuties toch toegelaten worden. Tegelijkertijd hoopt hij in dialoog te gaan met het Vlaams Agentschap, omdat er zich in de toekomst nog gelijkaardige problmen en betwistingen kunnen voordoen met andere horecazaken in de buurt van beschermde stadsgezichten. “Iedereen zal wat water in de wijn moeten doen”, zegt Franky Demon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier