Broos Claerhout, van de radio naar het parlement: “Ik zie politiek niet als een job”

Broos Claerhout. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Broos Claerhout nam zes maanden loopbaanonderbreking van zijn job als sociaal werker bij jongerenradio Quindo in Kortrijk om politiek medewerker van Tine Soens (SP.A) in het Vlaamse Parlement te worden. Opvallend, want Broos is met zijn 26 jaar nog vrij jong. Bovendien is hij zijn job in het parlement maar een half jaar meer zeker, daarna volgen de Vlaamse verkiezingen. “Ik pleit voor meer sociale werkers in de politiek, het zou er een stuk menselijker aan toegaan”, zegt hij.

Toen Broos Claerhout een viertal maanden geleden zijn deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen bekend maakte, waren de reacties verdeeld. “Vele van mijn vrienden merkten op dat ik niet serieus genoeg ben om in de politiek te gaan. Het klopt wel dat ik op sommige gebieden weiger om volwassen te worden (lacht). Maar net dat wil ik meenemen naar het parlement. Volgens mij kunnen ze dat daar wel gebruiken. Ik besef natuurlijk ook wel dat ik op dit moment in de politiek nog niet veel voorstel. Maar ik ben een pragmatische idealist. Ik zal doen wat ik kan om de wereld een beetje beter te maken. Ik zie politiek trouwens niet als een job. Het is een middel om dingen aan te klagen en te veranderen, geen doel op zich.”

Dossiers uitspitten

In de gemeenteraad raakte hij niet verkozen. Maar sinds vorige week volgt hij samen met Tine Soens Onderwijs, Jeugd en Buitenlands Beleid in het Vlaamse Parlement op. Tot die tijd werkte hij bij jongerenradio Quindo.

Ik ben een pragmatische idealist. Ik zal doen wat ik kan om de wereld een beetje beter te maken

“Ik werk al bij Quindo sinds ik nu ruim vier jaar geleden afstudeerde. Ik deed er ook mijn stage, dus het werd stilaan tijd voor iets nieuws. Bij de radio werk je vaak tegen de klok. In het Parlement kan ik mij echt verdiepen in dossiers, dingen uitspitten, tot op de bodem uitzoeken en begrijpen. Dat ligt mij“, vertelt de jongeman. “Tijdens mijn eerste werkweek was ik vooral bezig met de Vlaamse Begroting. Die kreeg in de media bitter weinig aandacht maar voor mij was het de ideale start. Ik woonde meteen heel wat commissies en plenaire vergaderingen bij.”

Broos is de zoveelste jonge West-Vlaming, in navolging van onder andere Maxim Veys en Melissa Depraetere, die op een hoger niveau bij SP.A aan de slag gaat. “In Brussel spreken ze ondertussen van het Kortrijks Model als ze het hebben over hoe je jongeren bij de partij kan betrekken”, zegt Broos stralend. “Ik denk dat ze daar in Brussel wel eens op hun nagels bijten en denken: oei, weer een West-Vlaming (lacht).”

SP.Academy

Broos raakte nog niet zo lang geleden betrokken bij de socialistische partij. “Vorig jaar kreeg ik een oproep onder ogen van SP.Academy. Dat is een reeks workshops waarbij jongeren zich zonder verdere verplichtingen in SP.A-thema’s verdiepen. Ik heb daaraan deelgenomen en ben uiteindelijk ook op de lijst van SP.A voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober beland. Sindsdien liet de politieke microbe hem niet meer los. “Toen ik hoorde dat Tine op zoek was naar een medewerker heb ik mij direct kandidaat gesteld. Ik werk al mijn hele carrière met jongeren en geef zelf ook les, de thema’s waren mij dus op het lijf geschreven.”

Toch was het niet gemakkelijk om zijn werk in Kortrijk los te laten. “Ik was betrokken bij de jongerenzender sinds de opstart, heb er veel geleerd en heb er heel veel van mezelf ingestoken. Nu heb ik alles moeten afronden, en belangrijker, mijn hele methodiek en structuur verstaanbaar moeten maken voor iemand anders. Dat was niet gemakkelijk. Maar mijn opvolger is iemand die met twee benen in de jongerencultuur staat en die veel goesting heeft om te leren hoe het moet. Een hele geruststelling.”

Een half jaar

Of Broos politiek actief blijft, weet hij nog niet. “Dat hangt van zovele factoren af, niet in het minst van de verkiezingen. Wat ik wel weet is dat ik nog veel wil veranderen. Alleen ben ik niet zeker of ik voor de politiek gemaakt ben. Er zijn vele manieren om verandering teweeg te brengen, politiek is niet de enige optie. Dus vraag mij dat binnen een half jaar nog eens”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier