Bert Schelfhout wordt lijsttrekker van Open VLD Deerlijk

Bert Schelfhout: "Of ik kandidaat-burgemeester ben? Ja, uiteraard wil ik mijn verantwoordelijkheid opnemen." © DRD
Redactie KW

Het bestuur van Open VLD Deerlijk besliste unaniem dat Bert Schelfhout de lijsttrekker wordt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. De voormalige nationale jongerenvoorzitter van Open VLD wil “Deerlijk op bestuurlijk vlak terug op de rails krijgen”. In 2012 behaalde Schelfhout als lijsttrekker nog het beste persoonlijke resultaat van de oppositie in Deerlijk.

“Onze gemeente heeft een goed draaiend verenigingsleven en veel mensen die initiatief nemen”, verduidelijkt Bert Schelfhout. “Het bestuur moet dezelfde dynamiek tonen, met kennis van zaken en ambitie. We gaan voor een Deerlijk 2.0. De voorbije jaren werd er niet goed bestuurd door CD&V. We hebben een uitgebreide analyse gemaakt wat beter moet en zullen die de komende maanden ook duiden. Zelfs voormalige gemeenteraadsleden van de meerderheid geven dat aan.”

De voorbije jaren werd er niet goed bestuurd. Wij gaan voor Deerlijk 2.0

Bert Schelfhout werkt halftijds in het Vlaams Parlement en is zaakvoerder van het bedrijf Wijnsafari. Hij is getrouwd met Naïma Vande Walle en papa van Arthur (2 jaar) en Axelle (2 maanden). Hij was in zijn jongere jaren groepsleider van Chiro Sint-Lodewijk en studeerde politieke wetenschappen aan de UGent. In 2013 werd hij verkozen tot nationale jongerenvoorzitter van Open VLD, iets waar geen enkele West-Vlaming tot dan in geslaagd was. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Deerlijk in 2012 was hij voor het eerst lijsttrekker en hij behaalde toen het meeste aantal voorkeurstemmen (745) van alle mensen in de oppositie.

Geen visie

“We gaan in de komende maanden onze ploeg voorstellen”, gaat Bert Schelfhout verder. “Geëngageerde Deerlijkenaars met heel wat expertise zetten hun schouders onder ons project. Zij willen dat onze gemeente beter bestuurd wordt. Met Deerlijks talent en tonnen goesting gaan we aan de slag. Ik ben ontgoocheld in de aanpak van het huidige bestuur. Dossiers zoals het zwembad en de brandweerkazerne werden niet goed onderhandeld, zodat elke Deerlijkenaar een pak meer betaalt dan iemand uit Anzegem voor exact dezelfde voorzieningen. Dat onze gemeente 420.000 euro Vlaamse subsidie misloopt voor het zwembad is onbegrijpelijk. De Vlaamse overheid spreekt in haar feedback over ‘een slecht samengesteld dossier zonder visie’.”

“De parkeerproblematiek in het centrum gaat al tien jaar mee”, vervolgt Bert Schelfhout. “Meer doortastende maatregelen zijn nodig. Er is geen duidelijke ruimtelijke visie over hoe men het centrum wil ontwikkelen: Nog meer appartementen? Hoeveel bouwlagen? Hoe kunnen we het aantrekkelijk houden voor lokale handel? Dat willen wij aanpakken. Open VLD Deerlijk wil de centra van de Belgiek, de Statiewijk, de Molenhoek en Sint-Lodewijk opwaarderen. Wie Deerlijk binnen rijdt, moet het gevoel hebben dat deze gemeente bloeit.”

Burgemeester

“De huidige CD&V-meerderheid heeft in 2014 de belastingen met ongeveer 15 procent verhoogd. Ook de weerkerende uitgaven zijn aan een gelijkaardig tempo gestegen. Wij willen meer financiële stabiliteit, met meer investeringen en minder terugkerende vaste kosten. Of ik kandidaat-burgemeester ben? Ja, uiteraard wil ik mijn verantwoordelijkheid opnemen. Het is belangrijker om te kijken welke bestuursploeg je kan vormen en welk project je kan realiseren. Pas later volgt de invulling van de functies.”

(DRD)