Belang nipt groter in Kamer, CD&V grootste in Vlaanderen in kanton Harelbeke: “Verkeerde vijand”

Lijsttrekker van Groen Jeremie Vaneeckhout reageert positief op de uitslag van zijn partij.
Redactie KW

In het kanton Harelbeke (Harelbeke, Waregem en Deerlijk) heeft Vlaams Belang het op federaal niveau net gehaald van N-VA, op Vlaams niveau blijft CD&V de grootste. Groen blijft vrijwel status quo voor de Kamer en het Vlaams Parlement: “De kaarten zijn moeilijk geschud door de kiezer”, reageert hun lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Jeremie Vaneeckhout.

Voor de Kamer heeft het Vlaams Belang het meeste aantal stemmen gehaald (21,84 procent, +17,35 procent), net iets meer dan N-VA (21,02 procent en een verlies van 7,94 procent). CD&V is de derde grootste (18,94 procent, -6,37 procent). SP.A verliest terrein (-3,83 procent) met 13,93 procent. Open VLD (12,79 procent) gaat er lichtjes op vooruit (+1,53 procent). PVDA behaalt 3,28 procent (+1,73 procent) van de stemmen. Groen ten slotte behaalde voor federaal 7,22 procent (-0,15 procent).

Voor het Vlaams Parlement trekt CD&V de kar met (27,2 procent, -5,2 procent) ook al verliest het ruim vijf procent terrein na de telling alle 30 bureaus. Het Vlaams Belang (+16,7 procent) wint met 21,2 procent het meeste stemmen. NV-A is met 18,7 procent (-10 procent) de derde grootste. Open VLD (+0,9 procent) behaalde 10,9 procent van de stemmen, SP.A (-4,3 procent) 11 procent. PVDA wint 1,6 procent terrein (3,1 procent) en Groen doet hetzelfde (+0,7 procent) met 6,8 procent.

Anzegemnaar Jeremie Vaneeckhout, lijsttrekker voor Groen voor het Vlaams Parlement, reageert: “We zijn tevreden dat we de volgende stap hebben kunnen zetten, maar we hadden graag een grotere stap vooruit gezet. We zijn blij en positief. Het is een moeilijke campagne geweest. De andere partijen focusten te veel op ons, maar ze hebben zich vergist van vijand. De resultaten van Vlaams Belang en N-VA zijn een duidelijk signaal van de kiezer, een beetje een signaal van angst en onzekerheid. Het is nu onze plicht om naar die kiezer te luisteren, maar een coalitie met Vlaams Belang is geen optie. Onze visies staan haaks op elkaar. Een coalitie met N-VA? Dat is een mogelijkheid, maar de kaarten zijn moeilijk geschud door de kiezer. Dat is een oefening voor als het stof wat gaan liggen is“, reageert Jeremie Vaneeckhout zondagavond.

(XC/CT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier