Begroting 2018 Beernem onder vuur

Redactie KW

Tijdens de voorstelling van de aanpassing van het meerjarenplan 2014-2020 op de gemeenteraad werden zeven beleidsdomeinen vastgesteld: algemene financiering, algemeen bestuur, interne werking en veiligheid, sociale dienstverlening, sociaal en economisch weefsel, duurzaamheid, wonen, verkeer en infrastructuur, talent en ontwikkeling.

Er zijn zo’n 27 beleidsdoelstellingen in vastgelegd, waarvan drie beleidsdoelstellingen als prioritair worden beschouwd en worden opgenomen in de beleidsrapporten, namelijk introductie BBC, waarbij men een financieel evenwicht realiseert, werk gemaakt wordt van een krachtig bestuur en wonen in eigen gemeente. Een zesde aanpassing van het meerjarenplan werd ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

De CD&V en N-VA coalitie besliste om in 2019 en 2020 5,5 miljoen euro nieuwe schulden aan te gaan. “Volgens SP.A-GROEN stijgt de financiële schuld van de gemeente van 3,8 miljoen euro in 2014 naar 12,5 miljoen euro in 2020. “Dat is een drievoud of nog beter een stijging van maar liefst 228 procent”, aldus Jan Vanassche (Groen). “We willen een gezond financieel beleid dat spaarzaam omspringt met het belastinggeld van de burger“, stelt Vicky Reynaert (Sp.a).

“Het is een perfecte kopie van het N-VA en CD&V beleid van 2014. Is dat de verandering?”, vraagt Marc Van Hoecke (Open VLD) zich af. Volgens Sp.a zijn de schulden nodig om het budget in evenwicht te houden. “De huidige coalitie komt tot de vaststelling dat de uitgaven veel hoger zullen uitvallen dan de ruim overschatte inkomsten. Om dit gat dicht te rijden beslist men om 5,5 miljoen euro nieuwe schulden aan te gaan. Zo’n groeiende schuldenberg legt een hypotheek op de toekomst van elke Beernemnaar, want die zal vroeg of laat het gelag moeten betalen”, weet Reynaert.

“Gemeentebelastingen blijven onveranderd”

Schepen van Financiën, Jef Vansteenhuyse (N-VA), stelt dat de gemeentebelastingen onveranderd blijven. “Hiermee houdt de bestuurscoalitie zich aan de belofte, die in het begin van de legislatuur in 2013 werd gemaakt”, aldus Vansteenhuyse. “Bovendien daalt in deze bestuursperiode de schuldgraad van de gemeente en zijn er een ongezien aantal nieuwe investeringen. We startten in 2013 met een globale schuld van 13 miljoen na aftrek van de reserves. Hierbij zijn alle schulden gerekend van de gemeente, het OCMW en het tekort op de oude buitengewone begroting. Ook de schuld aan Farys voor de bouw van de sporthal Drogenbrood is hierbij gerekend. Als we opnieuw schulden van de gemeente en OCMW samenbrengen komen we op het einde van de legislatuur uit op 14,5 miljoen euro. We schuiven hierbij geen enkele uitgave door naar de volgende legislatuur zoals het vroeger gebeurde. Daarbij schrijven we een lening uit van vier miljoen euro om alle toekomstige verplichtingen na te komen. De schuldgraad neemt af van 1,58 tot 1,42.”

“De beweringen van de oppositie kloppen niet. Ze nemen slechts één van de schulden in rekening, namelijk de gemeentelijke leningen van 3,8 miljoen euro. Zo geeft men bewuste foutieve info aan de bevolking. De verkoop van de pastoriewoningen en de Boeie waren al in 2013 voorzien. Er komt heel wat nieuw patrimonium bij, waarbij de bevolking veel meer aan heeft dan aan pastoriewoningen en de Boeie”, besluit Jef Vansteenhuyse.

(RBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier