Beernem 2013/2018: “Straks komt een einde aan de Van Hoecke-dynastie”

De gemeenteraad bij aanvang van de bestuursperiode 2013-2018 in Beernem. Onder v.l.n.r.: Luc Goutry, Martine De Roo, Jos Sypré, Johan De Rycke, Christine Stroobandt, Robert Fockaert, Gijs Degrande, Barbara Vandenbrande en Jef Vansteenhuyse. Boven: Hilde Vandevijver, Marc Van Hoecke, Alexander Van Hoecke, Carine Janssens, Claudio Saelens, Ruben Strobbe, Kris Vincke, Vicky Verstringe, Danny Tant, Vicky Reynaert, Albert Neyt, Roos Lambrecht, Rolle De Bruyne, Lode Vanneste, Sofie Croenen, Dirk Verheyde. © Regin
Redactie KW

Zeven kandidaten van BRON raakten in 2012 verkozen. Onder hen ook drie telgen van de familie Van Hoecke: de broers Marc en Luc en Alexander, de zoon van die laatste. Omdat gezinsleden niet samen mogen zetelen, gaf Luc zijn zitje op. Straks komt niemand van het sterke geslacht Van Hoecke op, in 2012 samen nog goed voor 2.640 stemmen…

Beernem 2013/2018:

De partij BRON veroverde in 2012 zeven zetels. Drie daarvan waren voor Marc, Luc en Alexander Van Hoecke. De zitjes gingen naar Marc en Alexander. Luc viel, door bloedverwantschap, uit de boot.

“BRON was een samenwerking tussen Open VLD, SP.A en de onafhankelijken”, vertelt Alexander Van Hoecke. Een samengaan tussen BRON en N-VA had de CD&V in de oppositie kunnen dringen, maar zo ver kwam het niet. “Na de vorige verkiezingen koos CD&V voor een coalitie met de N-VA, waardoor BRON met zijn zeven zetels, evenveel als N-VA, toch in de oppositie belandde. Doordat nu het doek gevallen is over de Open VLD-lijst in Beernem, zal niemand van ons drieën opkomen bij de verkiezingen van 14 oktober.”

Altijd oppositie

“Mijn nonkel, Marc Van Hoecke, zetelde 36 jaar aan een stuk in de gemeenteraad, altijd aan oppositiezijde”, gaat Alexander voort. “Mijn vader Luc koos er telkens voor om in de OCMW-raad te zetelen. Het was vanaf dag één duidelijk dat mijn nonkel meer gebeten was door de politieke microbe dan mijn vader. Je kan het inderdaad een edelmoedige zet noemen dat mijn vader telkens een stap opzij zette, maar hij heeft hier nooit zwaar aan getild, hij staat nu dan ook bekend als een zéér gul man.”

“Mijn pa heeft er nooit aan getild dat hij telkens een stap opzij moest zetten voor zijn broer”

“In 2012 lag dat echter anders, want ik mocht voor de eerste keer opkomen en was meteen verkozen. Het bloedverwantschap speelde niet op mij, waardoor ik samen met mijn nonkel kon zetelen in de gemeenteraad. Mijn vader mocht wederom plaatsnemen in de OCMW-raad. Hij vond het echter welletjes en besloot na de verkiezingen dat hij zijn mandaat niet zou opnemen.”

Einde van dynastie

“Het zal straks de eerste keer zijn dat er geen Van Hoecke-bloedverwant zal opkomen in een hele tijd. Het precieze aantal jaren ken ik niet, maar het zijn er heel wat. Want vóór mijn nonkel en pa waren er nog politiek actieve familieleden in Beernem uit onze familie: een oud-schepen en een aantal raadsleden. Er komt zowaar een einde aan de Van Hoecke-dynastie, in 2012 met z’n drieën nog goed voor 2.640 stemmen”, besluit Alexander Van Hoecke.

Beernem 2013/2018:

Tijdens deze legislatuur viel BRON uiteen en nam stemmenkanon Patricia Waerniers, die voor de verkiezingen van CD&V naar BRON overstapte, ontslag. Ze bleef zetelen als onafhankelijke en staat nu opnieuw op de CD&V-lijst.

In de loop van de bestuursperiode werd binnen de CD&V afgesproken dat Luc Goutry als voorzitter van het OCMW de titel zou doorgeven. Zo kon Dorine Geirnaert de gemeenteraad binnenstappen. Afgesproken werd dat Luc Goutry de titel van voorzitter van OCMW zou doorgeven aan Ruben Strobbe. Goutry nam afscheid van de politiek, Strobbe werd OCMW-voorzitter en zo nam David Standaert ook een zitje in als raadslid.

Bij de N-VA nam de verkozen Sofie Croenen afscheid van de politiek om persoonlijke redenen. Hierdoor deed Wouter De Corte zijn intrede. Bij Groen nam Rolle De Bruyne afscheid van de politiek en kwam Jan Van Assche in de plaats. Sonja Hoedt zei de politiek eveneens vaarwel en werd vervangen door Roos Lambrecht. (PH/RB)