Bart Van Hulle wordt nieuwe burgemeester in Maldegem

Toekomstig burgmeester Bart Van Hulle liet al weten dat hij van geen krappe meerderheid wil weten. © LV
Redactie KW

Met 5.032 van de 16.973 stemmen (29,6%) heeft Open VLD Maldegem een onverwacht grote overwinning behaald.

Open VLD wordt de grootste partij van Maldegem. Er werd zondagnacht stevig gefeest in Old Vick, het lokaal van Open VLD Maldegem. Voorzitter Wim Swyngedouw, lijsttrekker en toekomstig burgemeester Bart Van Hulle (2.646 voorkeurstemmen) en alle verkozenen lieten het feestgedruis even links liggen om te overleggen over de mogelijke coalities die kunnen gevormd worden.

Grote verliezers zijn N-VA, dat zijn zetelaantal van 9 naar 5 ziet terugvallen, en CD&V, die na haar scheiding met De Merlaan haar meerderheid van 12 zetels naar 7 ziet terugvallen. De Merlaan zelf haalde als nieuwkomer 3 zetels binnen. Groen blijft op 2 zetels en Vlaams Belang keert na 8 jaar met 1 zetel terug in de gemeenteraad.

Toekomstig burgmeester Bart Van Hulle liet al weten dat hij van geen krappe meerderheid wil weten. Dat betekent dat er bij een coalitie met N-VA nog een derde speler (De Merlaan) moet bijkomen. Als Open VLD kiest voor een coalitie met CD&V hebben zij een meerderheid van 16 zetels. Voorzitter Swyngedouw en toekomstig burgemeester Van Hulle willen niet lang wachten om te onderhandelen en een beslissing te nemen over de nieuwe coalitie.

(LV)