Coalitievorming in Oostende zit muurvast, maar men blijft praten

Natacha Waldmann, Wouter De Vriendt en Bart Tommelein. © HH
Hannes Hosten

Er is nog altijd geen doorbraak in de coalitievorming in Oostende. Wel blijven Groen en Open VLD praten met elkaar. Bart Tommelein stelt dit weekend een tekst op waarin hij de inhoudelijke bekommernissen van Groen probeert weg te werken. Daarna komt er een tweede gesprek. Toch blijven beide partijen bij hun standpunt.

“Wij hebben geprobeerd om Bart Tommelein te overtuigen van een paarsgroene coalitie”, aldus Wouter De Vriendt na het gesprek tussen beide partijen donderdagmorgen.

“Bart Tommelein van zijn kant probeerde ons te overtuigen. Het was een beschaafd gesprek, maar er is geen doorbraak. Maar wij gaan in op zijn uitnodiging voor een volgend gesprek en wachten ook het gesprek af dat SP.A-voorzitter John Crombez met Bart Tommelein zal hebben. Als Bart Tommelein ons onder druk probeert te zetten met de dreiging om ons buitenspel te zetten en met de Stadslijst in zee te gaan, dan zal dat niet helpen. Wij doen het niet voor de postjes, wel voor een positief project voor Oostende. Wij klinken ons niet vast aan de Stadslijst, maar we gaan wel voluit voor een paarsgroene coalitie.”

Bart Tommelein wil van die combinatie echter nog altijd niets weten. “Ik word geen burgemeester van een linkse coalitie van verliezers. Ik geloof rotsvast dat de standpunten van Groen en N-VA verzoend kunnen worden, in andere steden lukt dat ook. Als ik toch een coalitie moet vormen met de Stadslijst, dan zal het niet zonder N-VA en CD&V zijn. Ik ben een man van mijn woord, wij laten elkaar niet meer los”, klinkt het.

Tommelein geen burgemeester?

Bestaat de kans dat Open VLD in de coalitie stapt, maar ik geen burgemeester word? Dat moet de partij uitmaken. Maar alle partijen behalve de Stadslijst zeggen dat ik burgemeester moet worden en ook de kiezers hebben mij dat zondag gevraagd. Ik word geen burgemeester van een coalitie waar ik niet achter sta. Als het met de Stadslijst is, word ik geen burgemeester. Ik heb nog geen uitnodiging ontvangen voor een gesprek met John Crombez, maar als het voor een coalitie met Stadslijst en Groen is, dan zal ik niet gaan.”

En daarmee zit de situatie op dit moment muurvast in Oostende, maar natuurlijk kunnen de komende dagen nog discrete contacten worden gelegd. Na het weekend volgt dus een tweede gesprek tussen Tommelein en Groen.

(HH)