Bart Tommelein pleit voor opslagcapaciteit voor windmolenparken op Noordzee

© BELGA
Redactie KW

“Het is cruciaal dat er een oplossing komt voor de overcapaciteit aan energie die de windmolens op zee produceren”, zegt staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein.

De ministerraad stelde vrijdag de beslissing omtrent het verlenen van een concessie voor een atol op zee uit en doet nog geen uitspraak over een toekenning of weigering. Er komt eerst een bijkomende analyse over de opslag van energie in België.

Het concessiedossier voor een atol op zee werd door Tommelein objectief onderzocht. “Binnen de procedure is er een geïntegreerd positief advies van de administratie, dat voorstelt om de domeinconcessie toe te kennen. De regering wil echter eerst kennisnemen van recente studies van de KU Leuven en CREG over opslag van energie, rekening houdend met het steeds groeiend belang van hernieuwbare energie in onze energiemix”, zegt de staatssecretaris.

Overcapaciteit

Op basis van deze studies zal de minister van Energie, samen met de staatssecretaris voor Noordzee wat opslagmogelijkheden op zee betreft, een globaal strategisch plan omtrent energie-opslag opmaken. “Er is absoluut nood aan een oplossing voor de overcapaciteit die momenteel door de offshore-industrie wordt geproduceerd. Maar we willen niet overhaast te werk gaan in dergelijk belangrijk dossier. Op basis van de bijkomende analyse zal de ministerraad voor het zomerreces beslissen om de concessie voor een atol op de Noordzee al dan niet te verlenen”, aldus Tommelein.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier