Bart Tommelein legt de eed af als burgemeester van Oostende

31/12/18 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:09

Op de laatste dag van het jaar legt Bart Tommelein de eed af als burgemeester van Oostende. Vieren zit er niet in vanavond, want vanaf klokslag middernacht is hij verantwoordelijk voor de veiligheid. "Ik moet het hoofd koel houden", zegt hij.

Bart Tommelein legt de eed af als burgemeester van Oostende

Eedaflegging van burgemeester Bart Tommelein bij gouverneur Carl Decaluwé. © Davy Coghe

"Ik ben een heel tevreden man", reageert kersvers burgemeester Bart Tommelein. "Dat je burgemeester kan worden van de stad waar je geboren en getogen bent, dat is prachtig. Bedankt dus aan de Oostendenaars dat ze mij deze kans geven."

Bart Tommelein was dus tot 31 december minister, en vanaf 1 januari burgemeester. Normaal gezien ging hij minister blijven tot in mei, maar: "Ik besloot dat het schip niet zonder mij kon vertrekken. Daarom sta ik vanaf dag één aan het roer van deze jonge en enthousiaste ploeg. Al moet ik nog even wachten - voorlopig zit ik alleen op mijn schip (lacht) - tot de schepenen woensdag de eed afleggen."

Stevige dossiers

Er staan heel wat stevige dossiers klaar voor de kersverse burgemeester: "Van armoedebestrijding willen we onmiddellijk werk maken. Het is iets dat niet van vandaag op morgen gerealiseerd kan worden, maar we moeten er direct mee beginnen. Net als mobiliteit. Voor de rest wil ik ook in de eerste weken al werk maken van het Thermendossier."

Bart Tommelein wil ook nadrukkelijk zijn voorgangers Jean Vandecasteele en Johan Vande Lanotte bedanken. "Zij hebben ook heel wat goede zaken gerealiseerd, maar de Oostendenaar koos voor een andere aanpak en met mij krijgen ze dat."

En viert de burgemeester straks zijn eedaflegging? "Neen, ik moet alert blijven. Ik zal eerst samenzijn met vrienden en familie en om middernacht kan je mij op de zeedijk vinden om naar het vuurwerk te kijken. Maar om klokslag twaalf uur zal ik verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en noodsituaties. Er gebeurt altijd van alles in Oostende. Ik moet dus het hoofd koel houden."

(GLO)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!