Balder Clarys trekt Groen in Izegem

Groen trekt vol moed naar de verkiezingen. We zien v.l.n.r. Lieven Dejonckheere, Veerle Renier, Balder Clarys, Carine Duyck en Filip Lombaert. (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Een nieuw gezicht bovenaan de Izegemse Groen-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018: Balder Clarys neemt de eerste plaats in.

Groen trekt met frisse moed naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Eerder raakte al bekend dat Filip Lombaert de lijst zal duwen, nu is ook duidelijk wie de kopposities mag innemen.

Lijsttrekker wordt Balder Clarys (30) uit de Zwingelaarstraat in Emelgem. Hij werkt als hoofdmaatschappelijk werker bij het Welzijnshuis Roeselare en woont samen met Margot Vandendriessche. Balder is de zoon van Filip Clarys en Els Sabbe. Zijn zussen heten Anthe, Isolde en Jutah.

De liefde voor politiek kreeg de man met de paplepel binnen. “De politieke wereld boeit me al sinds mijn kinderjaren”, geeft Balder mee. “En mijn ouders hebben me ook politiek bewust opgevoed. Engagement was in ons gezin erg normaal.” De stap richting politiek was op die manier ook evident. “En Groen sluit perfect bij mij aan. We delen hetzelfde gedachtegoed. Ik kom gewoon thuis bij de partij.”

Onafhankelijken

Balder werd net na de vorige lokale verkiezingen in 2012 lid en is doorgegroeid tot ondervoorzitter van de Izegemse afdeling. “Toen ik het voorstel kreeg om de lijst te trekken, heb ik geen seconde getwijfeld. De voorbije jaren heb ik veel werk achter de schermen geleverd, nu is het tijd om op het voorplan te treden. Daarmee verlaat ik alvast mijn comfortzone, want ik sta niet zo graag in de spotlights”, glimlacht hij.

De ambitie van Groen is om drie of vier zetels weg te kapen. “We willen vanaf 1 januari 2019 mee onze stempel drukken op het beleid en het tot in de meerderheid schoppen. Op persoonlijk vlak moet ik de overtuiging hebben om schepen te worden. Ik ben er zeker van dat de Izegemnaar ons in die ambitie zal steunen. Het draagvlak voor onze plannen is er, want wij zullen een programma aanbieden dat toch anders is dan dat van de huidige meerderheid. En we willen onze beloftes ook realiseren.”

De tweede plaats wordt ingenomen voor Veerle Renier (42), huidig voorzitter van Groen Izegem. Plaats drie is dan weer voor Lieven Dejonckheere (38).

Groen wil de lijst ook met onafhankelijke kandidaten aanvullen. “Niet omdat we zelf geen 29 namen kunnen aanreiken , wel omdat we mensen de kans willen geven om zich aan ideeën te verbinden en niet louter aan partijen”, aldus nog Balder Clarys. (PVH)