Asbest op site nieuw politiekantoor Vlas: “Gesprekken met Howest over betaling lopen”

© GF
Redactie KW

Bij de afbraakwerken van het oude Howest-gebouw in de Renaat de Rudderlaan werd asbestvervuiling geconstateerd. Meteen een meerkost van 1,6 miljoen euro voor politiezone Vlas die op deze site een nieuw politiekantoor bouwt. De vraag is wie dat bedrag zal ophoesten. PZ Vlas sloot alvast een bijkomende lening af, maar of Howest geen euro zal moeten betalen, is zeer de vraag.

“Toen de asbestvervuiling duidelijk werd, hebben we meteen gesprekken aangeknoopt met Hogeschool West-Vlaanderen“, aldus Vincent Van Quickenborne (Open VLD), voorzitter van het politiecollege van Vlas. “We hopen dat we binnenkort met nieuws hierover naar buiten kunnen komen.”

“De bijkomende lening kunnen we financieren dankzij een overschot op de personeels- en de werkingskosten enerzijds en door een stijging van federale en gemeentelijke toelages anderzijds”, aldus nog Vincent Van Quickenborne. “Wat betreft de federale toelage: PZ Vlas en nog 20 andere Vlaamse politiezones toonden zich de voorbije jaren solidair ten voordele van andere ‘armere’ politiezones. Normaal wordt deze solidariteit vanaf 2017-2018 versneld afgebouwd. Afhankelijk van de snelheid van die afbouw zou dit jaarlijks om een 75.000 euro of een 150.000 euro gaan.”

Op de gemeenteraad van Kuurne donderdagavond kwam het nieuwe politiekantoor van de politiezone ook ter sprake. Burgemeester Francis Benoit (CD&V): “Er wordt niet bespaard op personeel. In de begroting is voorzien dat we naar 251 personeelsleden gaan, het aantal dat ook gevraagd wordt van hogerhand. Behalve een dotatieverhoging zal dit geen extra kosten met zich mee brengen.”

Op de gemeenteraad werd ook nog eens bevestigd dat de federale politie indien gewenst naar het nieuwe politiekantoor kan komen. Een nieuwe brandweerkazerne van hulpverleningszone Fluvia op die site lijkt dan weer uitgesloten. (AXV-OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier