Annick Lambrecht begrijpt kiezers niet: “Renaat werkte zó hard voor Brugge”

Annick Lambrecht en Renaat Landuyt zondag tijdens de persconferentie waar de coalitie werd voorgesteld. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

SP.A Brugge likt zijn wonden na het teleurstellende verkiezingsresultaat van zondag. Renaat Landuyt wil even niet meer praten, Annick Lambrecht doet dat wél. “Ik begrijp het tegenstrijdige signaal van de kiezers echt niet”, zucht ze. Of ze straks schepen wordt of blijft focussen op het parlement, heeft Annick nog niet beslist.

Zondagavond, toen de kiesresultaten bekend waren, gaf Renaat Landuyt aan dat deze zware nederlaag het einde van zijn politieke carrière betekent. Ter herinnering: hij had voor de verkiezingen in onze krant verklaard dat hij zou stoppen als hij één stem minder behaalde. Terwijl hij zes jaar geleden nog 12.499 Bruggelingen kon overtuigen, vinkten op verkiezingszondag slechts 8.633 kiezers het vierkantje achter zijn naam aan.

Renaat Landuyt merkte toen wel op dat het Rooms-rood beleid niet afgestraft werd door de kiezer. “De bestaande meerderheid behaalt samen evenveel zetels als in 2012”, zei hij. “CD&V heeft een aantal kiezers, dat zes jaar geleden de overstap waagde naar N-VA, teruggewonnen. Maar een aantal groenen die in 2012 voor SP.A stemden, zijn teruggekeerd naar Groen.”

Florian

Renaat Landuyt wil in 2019 geen schepen zijn onder de nieuwe burgemeester Dirk De fauw en zal ook ontslag nemen uit de gemeenteraad, waardoor zijn jonge partijgenoot en nieuwkomer Florian De Leersnyder in feite een onafhankelijk kandidaat op de lijst van SP.A zijn debuut maakt als politicus en gemeenteraadslid. Tot in mei 2019 blijft Landuyt wel Vlaams parlementslid, maar hij is naar eigen zeggen geen vragende partij om deel te nemen aan de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Eerder deze week liet hij uitschijnen dat hij liever filosofie wil gaan studeren.

“Hij werkte met respect voor het verleden aan een open en modern Brugge”

Ondertussen wil de burgemeester geen verklaringen meer afleggen. “Even het stof laten neerdalen”, is het enige dat hij kwijt wil. Het slechte verkiezingsresultaat en de vele verwensingen aan zijn adres werden hem naar verluidt even te veel.

Tegenstrijdig

Wie ons wel te woord wil staan, is Annick Lambrecht, die ook in de brokken deelde. Haar voorkeurstemmen daalden van 4.677 in 2012 naar 2.942. “Wij hebben dit verlies niet zien aankomen”, bekent ze. “Wat de precieze reden is voor het zware verlies van SP.A, weet ik niet. Blijkbaar zijn er weinig opmerkingen over het gevoerd beleid, want de coalitie blijft in het zadel. Ik begrijp het tegenstrijdige signaal van de kiezers echt niet. Renaat werkte dag en nacht, samen met zijn ploeg, voor een Brugge waarmee we nu trots de toekomst aankunnen. Hij deed dat met respect voor het verleden. Dankzij Renaat Landuyt is de stap gezet naar een open, modern Brugge. De eerste stappen, met veranderingen, zijn altijd de moeilijkste om te nemen.”

“Dit komt hard aan”, vervolgt Annick. “Uiteraard ben ook ik ontgoocheld. Als zo hard werken voor de toekomst van je stad niet wordt beloond, dan doet dat pijn. Maar het is de harde wet van de politiek. De ene keer win je, de andere keer niet. Als je daar niet mee kunt omgaan, moet je deze job niet uitoefenen of je wordt doodongelukkig.”

Schepen?

Over haar toekomst blijft Annick Lambrecht vaag. Wordt zij in januari 2019 opnieuw schepen of kiest zij voor het parlement? Of wordt zij weer ‘statutair’ schepen en laat zij zich tijdelijk vervangen, zodat zij na een eventuele slechte score in mei bij de parlementsverkiezingen kan terugvallen op een job als schepen? Annick Lambrecht: “Ik ben aan het denken hoe ik mij voor de Bruggelingen, Brugge en mijn partij het meest succesvol kan inzetten. Die grondige denkoefening vergt wat tijd.”