Als dochter Miet verkozen wordt, zet burgemeester Jan Durnez een stap opzij

© TOGH
Redactie KW

Voor burgemeester Jan Durnez worden het wellicht zijn laatste verkiezingen, maar met dochter Miet komt de opvolging binnen de familie net op tijd, al is het met enige terughoudendheid. “De politiek is verhard. Dat zegt mij pa ook altijd”, zegt Miet.

Jan Durnez heeft een politieke carrière om u tegen te zeggen. Acht jaar schepen in Ieper, 18 jaar gedeputeerde voor de provincie, tien jaar Vlaams Parlementslid en zes jaar burgemeester. Voor Miet Durnez zijn het de eerste stappen in de politiek. “Zes jaar geleden was het absoluut niet combineerbaar met mijn job in het onderwijs”, vertelt Miet. “Ik ben wel geïnteresseerd in politiek, maar anderzijds schrok het mij ook wat af. De politiek is veel verhard – dat zegt mij pa ook altijd – zeker met de sociale media. Daardoor heb ik wel getwijfeld. Ik engageer me graag, ik denk heel graag mee over hoe je verder kan bouwen op iets dat al goed is, maar de politiek heeft ook een publieke kant, en dat doe ik minder graag.” Zelf oefende Jan Durnez geen invloed uit op de beslissing van zijn dochter. “Ik heb geen ingrepen gedaan of adviezen gegeven”, vertelt Jan. “Ik denk dat haar ma in haar jongere periode haar wat beschermd heeft om er te vroeg in te stappen. Miet is door de mensen van de partij gevraagd. Pas daarna is ze naar mij gekomen. Het is wel deugddoend dat je dat engagement kan overdragen.”

Argumenten

Toen Miet geboren werd, was Jan al schepen in Ieper. Als kind heeft ze haar vader dus altijd gekend als politicus. “Als we naar de tekenschool gingen, kwamen we achteraf naar het stadhuis”, vertelt Miet. “Dan kregen we daar een frisdrankje, wat we thuis nooit kregen. Als kind gingen we vaak mee naar de sporthal en dergelijke. Dan maakte ik daar een tekening voor iedereen. Ik deed dat wel graag.” Anderzijds is het niet altijd leuk om de dochter te zijn van een bekend politicus. “Eigenlijk zeg ik heel vaak mijn familienaam niet, omdat de connotatie tegenwoordig zo negatief is”, meent Miet. “Dat is iets wat we alle drie wel regelmatig ervaren. Dat is spijtig, want we zijn heel trots op wat hij doet en gedaan heeft.” Jan pikt in: “Als je bezig bent met een moeilijk dossier, doet het wel deugd dat je binnen je eigen huis een duw in de rug krijgt. Uiteraard zijn er ook soms kritische discussies, zoals aan elke gezinstafel en zoals ik ze vroeger ook met mijn vader voerde.”

“Los van politieke onderwerpen ging dat ook over regels in huis“, vult Miet aan. “Daar werd ook over gediscussieerd en zo leerde je een gedragen mening te vormen, met argumenten.” Ook nu nog durft Miet in te gaan tegen haar vader. Als we vragen of ze over alles dezelfde mening hebben, ontspint zich een discussie over veilige en comfortabele fietsverbindingen in Ieper. Jan zegt trots dat hij schepen was toen Ieper uitgeroepen werd tot fietsstad, Miet werpt op dat er daar niet veel meer van te merken is en haalt onder meer de verbinding met Dikkebus aan, waarop Jan repliceert dat die weg niet de bevoegdheid van de stad is… “We hebben geen standpunten waar we zeven straten uit elkaar liggen, maar het zit hem meer in de nuances en de prioriteiten.”

Gemeenteraad

Vader en dochter samen op de lijst is mooi, maar volgens de regels mag er slechts één van hen zetelen. “Als Miet verkozen is, maak ik plaats”, zegt Jan. “Op dit moment is mijn ambitie om te proberen in de gemeenteraad te geraken”, aldus Miet. “Ik heb een dochter van anderhalf en een man die voetbaltrainer is en veel weg is. Ik moet ook eerst zien of het effectief iets voor mij is voor ik grotere ambities koester.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier