Algemeen directeur Florian Van de Sompel uit Ruiselede: “Bestuurskrachtig blijven”

Florian Van de Sompel: "Diverse diensten worden geclusterd." © Foto RV
Redactie KW

Sinds 1 oktober is Florian Van de Sompel de nieuwe secretaris van zowel de gemeente als het OCMW, als opvolger van Luc De Leersnyder die met pensioen ging. Hoog tijd dus voor een aangename babbel met de algemeen directeur.

“Als ik terugblik kan ik enkel besluiten dat de opleiding en de vier jaar durende periode als stafmedewerker de ideale steun en inwerking in de materie waren”, opent Florian Van de Sompel. “Dankzij de ervaring van Luc en de samenwerking met hem begon ik goed gewapend aan mijn nieuwe job. Het is een mooie wending in mijn carrière. Op zich was mijn debuut met de verkiezingen niet zo speciaal of extra moeilijk, al zijn er door de integratie van gemeente en OCMW nieuwe organen die vanaf 1 januari hun intrede doen.”

Vergaderingen

Het is echter de bedoeling dat er voor de burger zo weinig mogelijk verandert. “De benaming en het ‘uithangbord’ Sociaal Huis en OCMW blijven dan ook onveranderd. Wie zetelt in de gemeenteraad zal vanaf 2019 ook automatisch deel uitmaken van de OCMW-raad. Normaal gezien zullen beide raden op dezelfde avond na elkaar plaatsvinden, elk met hun eigen agenda. Het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst behandelt dan exclusief de beslissingen over individuele hulpverleningsdossiers, dus geen beslissingen over sociaal beleid. Dat comité zal in Ruiselede zeven leden tellen, twee minder dan het huidige systeem.”

“Er wordt gekeken om verder in te zetten op digitalisering”

Florian zal de vergaderingen van de gemeente- en OCMW-raad en van het college van burgemeester en schepenen (Vast Bureau) bijwonen en is verantwoordelijk voor de notulering van besluiten. “De politici nemen beslissingen en de administratie bereidt de dossiers voor en voert uit. Ik sta in voor de algemene leiding van de gemeentelijke- en OCMW-diensten, sta aan het hoofd van het gemeente- en OCMW-personeel en ben bevoegd voor het dagelijks personeelsbeheer.”

Interne heroriëntatie

“Van hogerhand krijgen de gemeente en het OCMW steeds meer taken en bevoegdheden toebedeeld, wat van de administratie steeds meer energie en tijd vergt. Met de nodige inzet, pragmatisch handelen en intergemeentelijke samenwerking proberen we als kleine gemeente toch voldoende bestuurskrachtig te blijven en de burger een goede dienstverlening aan te bieden.”

“Recent werd de organisatiestructuur van gemeente en OCMW gewijzigd. Vroeger hadden de gemeente en het OCMW een nogal vlak organogram: het personeel met daarboven de secretaris. Die structuur is hier aan interne heroriëntatie toe, waarbij de diverse diensten geclusterd worden. Er komen drie clusters: Mens, Welzijn en Ruimte met aan het hoofd van elke cluster een coördinator.”

Minder zwaarwichtig

Verder is het de bedoeling om binnen de muren van het gemeentehuis en Sociaal Huis een herindeling te doen van de diensten om de burger laagdrempelig ten dienste te staan. “Zo kan bijvoorbeeld de dienst ‘onthaal en algemene informatie’ nog dichter bij de bezoekers gebracht worden. Het is niet uitgesloten dat met de komst van een nieuwe directeur ook een nieuwe wind waait inzake communicatie en notulering. Er wordt gekeken om verder in te zetten op digitalisering en de taal van de rapporten of notulen zal moderner en minder zwaarwichtig worden“, besluit de aimabele directeur in zijn nieuwe professionele habitat met zicht op het kerkplein en de Kasteelstraat.

Florian Van de Sompel is bereikbaar via 051 70 84 13, florian.vandesompel@ruiselede.be of algemeen.directeur@ruiselede.be.

(Roland Van De Steene)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier