Akkoord CDV en N-VA in Staden is fake news volgens betrokkenen

Francesco Vanderjeugd. (Foto JCR)
Redactie KW

Een anonieme briefschrijver die zich uitgeeft voor bestuurslid van N-VA onthult dat zijn partij met CD&V een voorakkoord zou hebben hebben om straks samen Staden te besturen en zo Francesco Vanderjeugd te wippen als burgemeester. Beide partijen ontkennen staalhard.

In de brief staat dat N-VA -lijsttrekker Marc Bogaert en zijn lijstduwer Bart Vynckier een akkoord zou hebben met CD&V, waarbij Marc Bogaert zelf burgemeester worden zou worden en Gerda Vertriest van CD&V eerste schepen. Aan CD&V-zijde zouden in dit scenario ook Ludwig Willaert, Rik Gevaert en Hans Mommerency schepen worden. Volgens de briefschrijver werd het akkoord tegen de wil en achter de rug van het N-VA-bestuur gesloten. “De echte reden waarom Nikolaas Bourgeois en Marie-Paule Vancoppenolle aan de kant werden gezet, lijkt nu meer dan ooit duidelijk.”, luidt het in de brief, “Zij zouden zich wél gehouden hebben aan de beslissing van het N-VA-bestuur om verder te gaan met de huidige coalitie.”. De briefschrijver stelt ook geen pion te zijn van Nikolaas of Marie-Paule.

Zowel N-VA als CD&V zeggen dat er van een voorakkoord totaal geen sprake is. “Dit is totaal uit de lucht gegrepen.”, reageert Marc Bogaert, “Ik vind het heel spijtig dat dit de benadering is van onze politiek.” Hans Mommerency van CD&V heeft het over fake news : “Het is pas als de kiezer zijn stem heeft uitgebracht dat er programma-overeenkomsten gezocht kunnen worden en dat er een krachtig bestuur kan worden samengesteld.”

Burgemeester Francesco van zijn kant vindt het alvast ook een heel straf verhaal, maar hij sluit niet uit dat het waar kan zijn ook. Zo vond hij de recente comeback van Rik Gevaert een vreemde zaak, die in het voorgestelde plaatje nu plots wel haar betekenis krijgt. Niettemin gaat hij ervan uit dat hij straks in N-VA dezelfde loyale coalitiepartner kan vinden die hij altijd heeft gekend. En die hij zelf ook al wel eens uit de nood heeft geholpen. (BCH/JRE)