Adviesraden in Wielsbeke zoeken leden

Burgemeester Jan Stevens: "We kijken ook uit naar een welzijnsraad en enkele wijkraden." © gf
Redactie KW

Het gemeentebestuur zoekt nieuwe vrijwilligers om toe te treden in een adviesraad. De gemeente telt verschillende adviesraden die het gemeentebestuur helpen bij het besturen. “De adviesraden zijn broodnodig. Zo krijgen we meer input, zelfs over zaken waar je nooit bij zou stilstaan”, verklaart burgemeester Jan Stevens (CD&V).

De komst van een nieuwe legislatuur zorgt er voor dat de vrijwilligers in de adviesraden ook herbenoemd moeten worden. Wielsbeke telt acht verschillende adviesraden: het beheersorgaan van de bibliotheek, de cultuurraad, de seniorenraad, de jeugdraad, de sportraad, de milieuraad, de commissie voor ruimtelijke ordening en het lokaal overleg kinderopvang. “De meeste raden worden bevolkt door de oudere generatie van onze inwoners. Het kan zeker geen kwaad dat er wat jonger bloed bij komt. Maar het is moeilijk vrijwilligers te vinden.”

Vragen

“Dat is niet enkel voor adviesraden zo, maar dat zien we in alle verenigingen. Maar de Wielsbekenaar is actief genoeg om er samen iets van te maken. We moeten proberen groeien naar 10 tot 20 leden per raad“, weet Stevens.

De taak van de raden is advies geven aan het schepencollege over gemeentelijke zaken. Maar de raden kunnen ook vragen stellen. “Zo geeft de cultuurraad advies over de straatnamen. Ook het beheerorgaan van de bib zal een naam voor de nieuwe bibliotheek in de kerk voorstellen. De seniorenraad vroeg recent het trapje in het OC Hernieuwenburg aan te passen omdat het niet meer stevig is. Dankzij de raden weten we wat er belangrijk is en wat er leeft in de verschillende domeinen. Heel vaak denkt het bestuur niet zo ver na over sommige problemen“, geeft hij aan.

De aanpassing van de adviesraden is een eerste stap voor de nieuwe meerderheid, die alleen uit CD&V’ers bestaan. “Laten we dit eerst optimaliseren. Verder zullen we in deze zes jaar ook uitkijken naar een welzijnsraad en enkele wijkraden”, besluit Stevens. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier