Administratieve belasting voor éénpersoonsgezinnen daalt in Wielsbeke

Rik Buyse speelde een hoofdrol tijdens de laatste gemeenteraad. © NVR
Redactie KW

De gemeentelijke, administratieve belasting zal voor éénpersoonsgezinnen dalen van 75 naar 65 euro. Dat werd beslist door een amendement van N-VA op de gemeenteraad. Oppositiepartij U. stemde ook voor. Meerderheidspartij CD&V vroeg om een schorsing van de gemeenteraad om te beslissen tegen het voorstel te stemmen.

De gemeentelijke kohierbelasting of administratieve belasting blijft gelijk. Die bedraagt 75 euro per adres. Voor mensen die het leefloon krijgen en gezinnen met een tegemoetkoming van de ziekteverzekering bedraagt die 65 euro. Daarop diende schepen Rik Buyse (N-VA) een amendement in. “Wij wensen dat ook eenpersoonsgezinnen slechts 65 euro moeten betalen”, klonk het. Dat amendement werd goedgekeurd door U. en N-VA, die nu samen nog een meerderheid kunnen vormen. Vanaf 1 januari heeft CD&V een absolute meerderheid. De toekomstige minderheid benutte dus nog de kans om CD&V op een kleine nederlaag te trakteren.

Vanaf iets een dag blijft staan, moet men een belasting betalen

Verder zullen de gemeentelijke belastingen in 2019 niet stijgen. Het gemeentebestuur heeft beslist geen verhogingen door te zullen voeren. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde CD&V ook geen verhoging te voltrekken. De aanvullende gemeentebelasting op personenbelasting blijft 7,5 procent. Ook de opcentiemen op onroerende voorheffing blijven hetzelfde, namelijk 1007,56.

Belastingsreglement

In 2019 zal er ook een belastingreglement bijkomen. Mensen die bouwen en verbouwen en daarvoor een stuk openbaar domein innemen door een kraan of container zullen hiervoor een belasting moeten betalen. Aanleiding hiervoor was een kraan die meer dan een jaar in de Stationstraat kon staan zonder verweer. “Dat komt neer op een halve euro per vierkante meter per dag met een minimum van tien euro. Vanaf iets een dag blijft staan, moet men een belasting betalen”, legde Buyse uit. “Wij wensen die belasting te zien in de relatie met verkeersveiligheid en mobiliteit. Iemand die verbouwt in een doodlopend straatje kan men hierop toch geen belasting laten betalen. Zouden we hier niet enkel de belangrijke verkeersassen in rekening brengen?” vroeg De Potter aan, maar zijn inspanning mocht niet baten. “Ook politiezone MIDOW vroeg om zo’n belasting voor het inpalmen van openbaar domein. Daarom ook wordt dit voor het gehele grondgebied toegepast”, vulde burgemeester Jan Stevens (CD&V) aan.

Zwembadreglement

Tijdens de geheime zitting van het autonoom gemeentebedrijf werd het gemeentelijk zwembadreglement herbekeken. Die herziening kwam er nadat Vlaams Belang had geprotesteerd tegen het dragen van een boerkini in het zwembad. Rik Buyse (N-VA) vertelde na de geheime wat er in het reglement staat. “Er staat dat enkel een badmuts mag, maar er staat niet wat niet mag. Daarom hebben wij een amendement ingediend om erin op te nemen wat niet mag. Wij wensen dat een boerkini en ondergoed niet toegestaan wordt omwille van hygiënische redenen en de veiligheid. Een boerkini hangt los en men kan blijven haperen. Ik verwees naar een uitspraak van een Antwerpse rechtbank die een boerkini verbood omwille van veiligheidsredenen”, legde hij uit. Het amendement werd afgeketst door CD&V en U. “CD&V meldde dat het te negatief klonk, U. vond het te viserend tegen één deel van de bevolking. Ons voorstel werd dus geweigerd. Dat er niet vermeld wordt wat niet mag, laat de deur op een kier staan voor interpretatie”, sloot Buyse af. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier