300 transmigranten per maand in Zeebrugge

Stefan Vankerkhoven

Met de hete adem van het Vlaams Belang in de nek, wil N-VA van de transmigrantenproblematiek één van dé verkiezingsthema’s maken. Voormalig staatssecretaris Theo Francken kwam donderdag zelfs naar Zeebrugge om er samen met de Brugse N-VA kandidaten Maaike De Vreese en Joren Vermeersch een vernieuwd plan van aanpak voor te stellen.

De Scheepvaartpolitie alleen al onderschepte sinds begin dit jaar maandelijks 200 à 300 transmigranten in Zeebrugge. “De problematiek blijft groot. Vorig jaar hebben alle politiediensten in ons land 12.848 transmigranten geïntercepteerd. Dat is een enorme stijging in vergelijking met de voorgaande jaren. In 2014 bijvoorbeeld ging het slechts om 1.891 transmigranten”, zegt de Brugse Maaike De Vreese, veiligheidsadviseur op de Dienst Vreemdelingenzaken

Nieuwe aanpak

“Er is nood aan een nieuwe aanpak, gezien de situatie op het terrein in Zeebrugge ongewijzigd is gebleven”, stelt Theo Francken. “De activiteit van de federale werkgroep Transmigratie ligt stil, ze moet dringend opnieuw samenkomen. Enerzijds moeten we blijven inzetten op multidisciplinaire, politionele acties én op private bewaking op de parkings langs de E40. Anderzijds moet er een volwaardig afhandelingscentrum komen per provincie én een extra gesloten centrum voor transmigranten. Ontradingcampagnes moeten samen met de ons omringende landen gevoerd worden.”

Samenwerking met Britten

Joren Vermeersch, gedetacheerd juridisch attaché van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, vult aan: “Er is een betere samenwerking met de Britten nodig. Nu zit er tijdelijk een Belgische verbindingsambtenaar ‘mensensmokkel’ drie dagen per week in Folkstone, dat moet een blijvende functie worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier