1 mei-toespraak Brugge: "Men wil geen sterker Vlaanderen, maar een Vlaanderen voor de sterken"

01/05/18 om 12:37 - Bijgewerkt om 12:37

De huidige federale en Vlaamse regering heeft sinds 2014 gezorgd voor sociale afbouw en het ondergraven van de solidariteit. Dat heeft Renaat Landuyt gezegd tijdens zijn 1 mei-toespraak in Brugge. "Men wil geen sterker Vlaanderen, maar een Vlaanderen voor de sterken", aldus de sp.a-burgemeester.

1 mei-toespraak Brugge: "Men wil geen sterker Vlaanderen, maar een Vlaanderen voor de sterken"

© BELGA

Volgens Landuyt zijn de federale en Vlaamse regering in 2014 meteen begonnen met de "slepende sloop" en de "sociale afbouw" met onder meer nadelige gevolgen voor de pensioenen, de rusthuizen, het openbaar vervoer,...

"Kortom, de solidariteit wordt ondergraven", aldus Landuyt. Volgens hem hebben de regeringen ook geen werk gemaakt van de noodzakelijke besparingen. "Dat wijzen de cijfers uit. Onze collectieve schuld is niet gedaald. De regeringen willen niet besparen, ze willen vooral veranderen, en dit niet ten goed van de gewone mensen."

De belastingen zijn volgens Landuyt wel verschoven, maar "niet van werkenden naar beleggers". "Wel van wedden naar producten. Het beetje meer nettoloon werd afgepakt door hogere btw en taksen. Neen ze verschoven ze van loon naar consumptie. Zodat bedrijven minder betalen maar consumenten meer betalen. De kloof tussen arm en rijk wordt groter, zonder middenklasse. Sommigen kopen gemakkelijker een voetbalploeg dan anderen een voetbalticket", dixit Landuyt.

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!