1.200 mensen op Oostends Kopstukkendebat

We zien v.l.n.r. Raf De Boever, Hendrik Wallijn, Ilona Vandenberghe, Wouter De Vriendt, Christian Verougstraete, Krista Claeys, Johan Vande Lanotte, Björn Anseeuw en Bart Tommelein op het Oostendse Kopstukkendebat © Jeffrey Roos
Redactie KW

Zo’n 1.200 mensen volgden maandagavond het Oostendse Kopstukkendebat in de Kursaal. Het debat tussen negen van de tien kopstukken verliep vrij rustig, maar werd scherper toen het over de integratie van nieuwkomers en de coalitievorming ging.

Negen van de tien partijen vaardigden een kopstuk af naar het debat, dat georganiseerd wordt door Perskring Oostende. Het waren lijsttrekkers Johan Vande Lanotte (Stadslijst), Bart Tommelein (Open VLD), Björn Anseeuw (N-VA), Wouter De Vriendt (Groen), Krista Claeys (CD&V), Christian Verougstraete (Vlaams Belang), Ilona Vandenberghe (PVDA) en Hendrik Wallijn (OK).

De lijst Recht door Zee stuurde niet lijsttrekker Dirk Tytgat of woordvoerder Georges Casteur, maar wel lijstduwer Raf De Boever. Van de partij ‘De Oostendenaar’ tenslotte trok lijsttrekker René Wyffels zich maandagnamiddag terug. Hij vangt de hond op van Tommy J., de Oostendenaar die ervan verdacht wordt een 55-jarige man te hebben neergestoken.

“Laks Oostende”

De negen kopstukken debatteerden over mobiliteit, wonen en werkgelegenheid. Dat verliep vrij mak, maar werd harder als het het deeldebat over de leefbaarheid over de integratie van nieuwkomers ging. “Niet wij, maar zij moeten zich aanpassen“, stelde Christian Verougstraete en hij kreeg daar heel wat applaus voor.

Björn Anseeuw vond dan weer dat verenigingen als FMDO en SamenDivers de nieuwkomers eerder ‘opsluit in het eigen hokje’, dan helpt om te integreren. “Je kent de werking niet!”, wierp Krista Claeys tegen. Anseeuw was ook kritisch over het taalbeleid: “Lakser dan in Oostende kan niet”, stelde hij.

“Niet met N-VA”

Ook het debat over de coalitievorming zorgde voor wat vuurwerk. “Hoe groter het Vlaams Belang wordt, hoe moeilijker het zal zijn om een coalitie tegen de Stadslijst te vormen”, waarschuwde Björn Anseeuw. “Een stem voor het Vlaams Belang is dus een stem voor Johan Vande Lanotte.”

Johan Vande Lanotte kreeg dan weer veel applaus toen hij stelde dat de “manier van aan politiek doen” van de N-VA hem helemaal niet lag. “Wij willen mensen verbinden, met de N-VA kan dat niet”, stelde ook Wouter De Vriendt duidelijk.

“Stem voor programma”

Wat Björn Anseeuw, Bart Tommelein en Hendrik Wallijn dan weer tot de conclusie bracht dat Groen met de Stadslijst wou besturen en dus de beloofde vernieuwing niet zal brengen. Toen Wouter De Vriendt replikeerde dat hij met ‘vernieuwende krachten’ van de Stadslijst, Open VLD en CD&V wou samenwerken, kwam dat hem op een boze Tommelein te staan.

“Hij roept mensen uit mijn partij op om niet voor hun kopman te kiezen”, riep hij uit. “Maar de liberale kiezers zijn zo dwaas niet.” Burgemeester Vande Lanotte besloot met een wijze raad: “Kies niet strategisch, maar kies voor het programma dat je het beste vindt.”

(HH)