Personeelsdirecteur Lokaal Bestuur Torhout drie maanden geschorst

De hogere inschaling van de personeelsleden gebeurde door de personeelsdirecteur binnen het OCMW. © Foto JS
Redactie KW

De personeelsdirecteur van het eengemaakte Lokaal Bestuur Torhout werd zopas voor drie maanden geschorst. De 42-jarige man, die in Torhout woont, heeft zich niet persoonlijk verrijkt, maar drie personeelsleden op eigen houtje hoger ingeschaald, waardoor ze meer wedde opstreken.

De feiten kwamen een paar maanden geleden aan het licht en dus werd D.G. meteen preventief geschorst in afwachting van de uitkomst van het onderzoek, dat grondig gevoerd werd. Hij heeft vanuit zijn functie de verantwoordelijkheid over om en bij de vierhonderd personeelsleden van de stad en het OCMW. De hogere inschaling is binnen het OCMW gebeurd en dus is het de OCMW-raad die een aantal dagen geleden de sanctie uitgesproken heeft. Tijdens zijn preventieve schorsing bleef de wedde van D.G. doorlopen, maar tijdens zijn straf van drie maanden ontvangt hij dat inkomen uiteraard niet.

Algemeen directeur om de tuin geleid

“Het onderzoek werd uitgebreid en tot op het bot gevoerd in samenspraak met Audit Vlaanderen”, zegt OCMW-voorzitter Joost Cuvelier. “We hebben het Agentschap Binnenlands Bestuur dus ingelicht en ook een advocaat onder de arm genomen. Van zelfverrijking door de personeelsdirecteur is er geen sprake, maar niettemin betekende de hogere wedde voor de drie personeelsleden sowieso een aderlating van enkele duizenden euro’s voor de stad.”

D.G. liet de stedelijke algemeen directeur Tom Vandenberghe, die zijn topambtenaren blindelings moet kunnen vertrouwen, op slinkse wijze documenten ondertekenen om de bewuste personeelsleden via onterechte promotie aan meer wedde te helpen. Hij leidde de algemeen directeur met andere woorden om de tuin en daar wordt zwaar aan getild.

“De man is eerst jarenlang personeelsdirecteur van het OCMW geweest en is dat nu van het eengemaakte Lokaal Bestuur Torhout”, aldus nog Joost Cuvelier. “De opgelegde drie maanden schorsing gebeurt met verlies van wedde. Na die straf kan hij zijn baan bij de stad weer opnemen, al kan ik nog niet zeggen of dat opnieuw als personeelsdirecteur zal zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier